Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ : Πιο ακριβή η Ρόδος από Ρώμη-Βενετία

Πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ καταλήγουν σε χώρες του εξωτερικού κατά την περίοδο του Μαρτίου, οπότε και πραγματοποιούνται οι πολυήμερες εκδρομές μαθητών γυμνασίων και λυκείων. Μόνο για φέτος υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν πάνω από 11.000 μαθητές σε δημοφιλείς προορισμούς του εξωτερικού, με τις περιοχές της Ελλάδας να χάνουν χρόνο με τον χρόνο έδαφος.


Παρά την οδηγία του υπουργείου Παιδείας προς τους καθηγητές και μαθητές να επιλέγουν ?λόγω και της άσχημης οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας? προορισμούς του εσωτερικού, προκειμένου να τονωθεί ο εγχώριος τουρισμός, φαίνεται ότι η πρόταση δεν εισακούστηκε.
Οι αιτίες ποικίλλουν, καθώς ξεκινούν από το οικονομικό σκέλος των προσφορών και καταλήγουν στην ασφάλεια που νιώθουν οι συνοδοί αλλά και οι μαθητές όταν οι εκδρομές πραγματοποιούνται σε χώρες του εξωτερικού, όπου οι νόμοι ?όπως για παράδειγμα για το ωράριο των νυχτερινών μαγαζιών αλλά και το αλκοόλ... είναι συγκεκριμένοι και απαράβατοι.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει εξασφαλίσει το Εθνος, τη φετινή χρονιά συμμετέχουν σε εκδρομές του εξωτερικού 11.097 μαθητές. Στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκεται η Ιταλία, όπου φέτος μετακινήθηκαν 3.450 μαθητές, ακολουθεί η Ισπανία με 2.319 και έπεται η γειτονική Τουρκία με 1.921. Μικρότερο μερίδιο συγκεντρώνουν η Τσεχία (941 μαθητές), η Γαλλία (480) και η Γερμανία (444). Αν υπολογιστεί ότι κάθε μαθητής για όλα του τα έξοδα (εισιτήρια, ξενοδοχείο, φαγητό και προσωπικά έξοδα) διαθέτει κατά μέσον όρο 600 ευρώ, τότε το συνολικό ποσό που πηγαίνει προς το εξωτερικό αγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ.
Οι εκπαιδευτικοί, που έχουν την ευθύνη για την ομαλή πραγματοποίηση της εκδρομής, δηλώνουν πως οι μαθητές αλλά και οι γονείς επιλέγουν χώρες του εξωτερικού επειδή το κόστος σε πολλές περιπτώσεις είναι ίδιο ή και χαμηλότερο από το αντίστοιχο που απαιτείται για κάποιον δημοφιλή προορισμό της Ελλάδας.
Επίσης υποστηρίζουν ότι οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν συνοδεύουν τους μαθητές τους στο εξωτερικό, αφού τα μαγαζιά κλείνουν νωρίς, ενώ απαγορεύεται διά ροπάλου να σερβίρεται αλκοόλ σε ανηλίκους.
Στην Ελλάδα, υποστηρίζουν οι ίδιοι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να βγάλουν χρήματα τα μαγαζιά έχουν ισοπεδώσει τα πάντα και προσφέρουν με χαρακτηριστική ευκολία αλκοολούχα ποτά σε μαθητές.
Απογοήτευση από τους Ελληνες ξενοδόχους
Ζητούν μέριμνα από την πολιτεία για να μείνουν... Ελλάδα οι μαθητές
Απογοητευμένοι εμφανίζονται ξενοδόχοι δημοφιλών προορισμών της Ελλάδας με αφορμή την τάση, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, να διεξάγονται δηλαδή οι μαθητικές, πολυήμερες εκδρομές στο εξωτερικό.
Ξενοδόχοι από την Κέρκυρα αλλά και τη Ρόδο ζητούν από την πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να πηγαίνουν περισσότεροι μαθητές σε περιοχές της Ελλάδας, καθώς υποστηρίζουν πως οι τιμές είναι ανταγωνιστικές.
Τα τελευταία χρόνια, ο μαθητικός πληθυσμός που επισκέπτεται το νησί της Ρόδου έχει μειωθεί σημαντικά. Παλαιότερα έρχονταν περίπου 30.000 μαθητές, ενώ τώρα δεν ξεπερνούν τις 4 με 5 χιλιάδες, τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Βασίλης Μιναΐδης.
Τα προηγούμενα έτη, υποστηρίζει ο κ. Μιναΐδης, υπήρχαν τουριστικοί πράκτορες που έκλειναν ολόκληρα ξενοδοχεία σε ελληνικά νησιά αλλά και πλοία, προκειμένου να κατεβάσουν το κόστος. Τώρα, αναφέρει, η εικόνα έχει αντιστραφεί, αφού όλο και περισσότεροι μαθητές διοχετεύονται στο εξωτερικό.
Ο Παναγιώτης Μπράμος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, αναφέρει πως η κατάσταση στο Νησί των Φαιάκων είναι ίδια με την περσινή, από πλευράς μαθητικών εκδρομών. Η Ελλάδα καταρρέει και βλέπουμε να φεύγουν στο εξωτερικό χιλιάδες παιδιά, δηλώνει εμφανώς απογοητευμένος.
Ο κ. Μπράμος υποστηρίζει ότι η πολιτεία θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η πατρίδα μας διέρχεται οικονομική κρίση. Δεν μπορεί να ''αιμορραγεί'' ο εγχώριος τουρισμός όλο και περισσότερο και εκατομμύρια ευρώ να πηγαίνουν στο εξωτερικό.
Πόσο κοστίζουν τα πακέτα
Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με 295 €
Μια εκδρομή σε πόλεις της Ιταλίας για 6 διανυκτερεύσεις, εισιτήρια και διαμονή δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ. Περιλαμβάνονται εισιτήρια, διαμονή, ημιδιατροφή και μετακινήσεις
Δελεαστικές προσφορές, που ξεκινούν από τα 295 ευρώ και φτάνουν έως τα 555, αξιοποιούν οι μαθητές, προκειμένου να οργανώσουν την πολυήμερη εκδρομή τους σε χώρες του εξωτερικού.
Τα πακέτα περιλαμβάνουν αεροπορικά ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ανάλογα με τον προορισμό, τη διαμονή στα ξενοδοχεία για συνήθως πέντε βράδια, ημιδιατροφή, ακόμη και μετακινήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
Για παράδειγμα, μία εκδρομή στη Βαρκελώνη με τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή στοιχίζει 530 ευρώ, ενώ μία περιήγηση σε πόλεις της Ιταλίας, όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία και η Βενετία, που περιλαμβάνει συνολικά 6 διανυκτερεύσεις, τα εισιτήρια για το πλοίο, διαμονή και ημιδιατροφή, δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ κατ' άτομο, όταν μία αντίστοιχη εκδρομή στη Ρόδο φτάνει κοντά στα 480 ευρώ, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί που ασχολήθηκαν φέτος με τη διοργάνωση των εκδρομών. Η πλέον ακριβή εκδρομή για το εξωτερικό αφορά τη Τσεχία και την πόλη της Πράγας, όπου οι μαθητές πλήρωσαν για εισιτήρια, ξενοδοχείο και ένα γεύμα την ημέρα 555 ευρώ. Η χαμηλότερη τιμή για χώρες του εξωτερικού καταγράφηκε στη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στη Κωνσταντινούπολη.
Το κόστος για 5 διανυκτερεύσεις, εισιτήρια και ημιδιατροφή δεν ξεπερνά τα 295 ευρώ.
Σε άλλο σχολείο, που συνδύασε στην πολυήμερη εκδρομή που πραγματοποίησε τη Γερμανία και την Τσεχία, χρειάστηκε να δαπανήσει κάθε μαθητής 490 ευρώ. Η προσφορά περιελάμβανε 6 διανυκτερεύσεις σε Πράγα, Βερολίνο και Δρέσδη και αεροπορικά εισιτήρια.
Η εικόνα για το εσωτερικό και τους δημοφιλείς προορισμούς ποικίλλει ανάλογα με τις παροχές, την απόσταση αλλά και τον τρόπο μεταφοράς των μαθητών (αεροπλάνα, πλοία ή λεωφορεία).
Πάντως, σε γενικές γραμμές, το κόστος κατ' άτομο σε περιοχές όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κρήτη δεν απέχει πολύ από το αντίστοιχο που απαιτείται για ευρωπαϊκές πόλεις.
Ειδικότερα, η τιμή για τη Ρόδο μπορεί να ξεκινήσει από τα 300 ευρώ και να φτάσει έως και τα 480.
Για την Κέρκυρα χρειάζονται κοντά στα 350 ευρώ, ενώ για την Κρήτη έως και 400 ευρώ.
Η γνώμη των εκπαιδευτικών
Οι μαθητές ψηφίζουν εκδρομές στο εξωτερικό για οικονομία
Οι ανταγωνιστικές τιμές, η ασφάλεια που νιώθουν οι συνοδοί εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς που συναινούν για τις εκδρομές των παιδιών τους, η απαράβατη τήρηση των νόμων, αλλά και η λογική ότι ένα ταξίδι σε μια ευρωπαϊκή πόλη ενδεχομένως να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέλλον, είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους τουλάχιστον 1 στους 4 μαθητές ψηφίζουν εξωτερικό.
Η υπουργός μάς είχε στείλει μια οδηγία να προτείνουμε στα παιδιά να μεταβούν σε περιοχές της Ελλάδας. Συμφωνώ με αυτή την πρόταση, γιατί αφενός έχουμε πανέμορφα μέρη με ιστορικά μνημεία και αφετέρου θα μπορούσε να τονωθεί ο εγχώριος τουρισμός, αναφέρει στο Εθνος ο διευθυντής του 3ου ημερήσιου γενικού λυκείου Κοζάνης Κυριάκος Σημαδόπουλος.
Ωστόσο, παραδέχεται ότι η εκδρομή στο εξωτερικό είναι πιο ακίνδυνη για τους συνοδούς αλλά και τους ίδιους τους μαθητές, καθώς μπορούν να ελεγχθούν ευκολότερα.
Για την εκδρομή των μαθητών της Γ΄ λυκείου σε τρεις πόλεις της Ιταλίας, το κόστος για κάθε μαθητή ήταν 450 ευρώ, όταν η αντίστοιχη εκδρομή στη Ρόδο δεν έβγαινε κάτω από 480, πρόσθεσε θέλοντας να επισημάνει και το οικονομικό σκέλος που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Από την πλευρά του ο Εμμανουήλ Κουρμουλάκης, διευθυντής στο 2ο ημερήσιο γενικό λύκειο Ιεράπετρας, το οποίο επέλεξε εκδρομή στην Πράγα, μιλάει για διαφορά νοοτροπίας στη συμπεριφορά των μαθητών όταν μεταβαίνουν στο εξωτερικό.
Οταν τα παιδιά πάνε σε ένα μουσείο της Ελλάδας, προσπαθούν να δουν τα πάντα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να εξαφανιστούν. Στο εξωτερικό, αντιθέτως, επισκέπτονται με επιμέλεια τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ο κ. Κουρμουλάκης προσθέτει πως οι εκπαιδευτικοί έχουν εντυπωσιαστεί από την πειθαρχία που υπάρχει σε ευρωπαϊκές πόλεις όσον αφορά στη τήρηση των νόμων. Τα μπαρ κλείνουν στις 12 και το προσωπικό στα μαγαζιά αρνείται να δώσει αλκοολούχα ποτά στους μαθητές. Στην Ελλάδα, κάνουν ό,τι μπορούν για να τους προμηθεύσουν με αλκοόλ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

ΠΗΓΗ e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ