Ένας προϋπολογισμός δεν είναι μια ξερή παράθεση εσόδων και εξόδων. Ένας προϋπολογισμός εκφράζει πολιτικές, καθορίζει την ζωή των πολιτών του Δήμου, αγγίζει τα συναισθήματα τους.
Χθες ρώτησα ένα φίλο που καθόταν στις θέσεις των παρατηρητών πως φαινόμαστε από εκεί κάτω. Μου απάντησε; Βαρετοί και μονότονοι. Αποφάσισα λοιπόν σήμερα να ξεκινήσω την τοποθέτηση μας για τον προϋπολογισμό με ένα ποίημα σε ένα αγωνιστή που σαν χθες πριν 59 χρόνια εκτελέστηκε από το παρακράτος. Ναι κύριε Πετρωνιάτη. Θα μιλήσουμε για αγωνιστές. Οι αγωνιστές δεν είναι ταμπού, είναι τιμή μας. Είναι ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για τον Άνθρωπο με το γαρύφαλλο.
«Σήμερα το στρατόπεδο σωπαίνει.
Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή
όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.
Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος.
Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη.
Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη.
Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα.
Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους
το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη»
Σήμερα ο ήλιος τρέμει αγκιστρωμένος στη σιωπή
όπως τρέμει το σακάκι του σκοτωμένου στο συρματόπλεγμα.
Σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος.
Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη.
Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη.
Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα.
Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους
το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη»
Δεύτερο θέμα. Το ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ θέλει να εκφράσει την στήριξη του στον Θανάση τον Μπαράκα για την ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε εξ αιτίας του προβλήματος της όρασης του. Μόνο μία δήλωση. «Μακάρι πολλοί από εμάς να «έβλεπαν» σαν τον Θανάση τον Μπαράκα».
Τρίτο θέμα. Στον τοπικό τύπο σήμερα, και θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες, προβάλλεται το ενδεχόμενο της κατεδάφισης των αλευρόμυλων. Κύριε Δήμαρχε μη τολμήσετε και υπογράψετε την κατεδάφιση ενός μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μη στείλετε στα μπάζα την πολιτιστική μας κληρονομία. Προστατεύστε την ιστορία του τόπου. Θα έχετε τεράστιες πολιτικές ευθύνες αν την υπογράψετε. Θέλουμε να κάνουμε εδώ μια πρόταση. Να δημιουργήσουμε έναν αυτόνομο και αυτοδιαχειριζόμενο λογαριασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Να προσδιορίσουμε τους πόρους αυτού του λογαριασμού τον οποίο θα διαχειρίζεται μια διαπαραταξιακή επιτροπή από το δημοτικό συμβούλιο.
Τέταρτο θέμα. Να στηρίξουμε τις ανοιχτές διαλέξεις που ξεκινούνε το Σάββατο και συνδιοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου. Ήδη κύριε Δήμαρχε σας καταθέσαμε πρόταση για μετεξέλιξη των ανοιχτών διαλέξεων σε μια μορφή ανοιχτού λαϊκού πανεπιστημίου, με την ευθύνη και καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Για τον προϋπολογισμό τώρα.
Ο Δήμος της Ρόδου βρίσκεται οικονομικά στο κόκκινο, ως αποτέλεσμα της σχέσης των υποχρεώσεων προς τρίτους και του υπερδανεισμού, με τη μείωση των εσόδων του και τις δραστικές περικοπές από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις.
Η δημοτική αρχή παρέλαβε ένα Δήμο με ένα συνολικό χρέος περίπου 65 εκατ. Ευρώ (δάνεια και οφειλές προς τρίτους), όπως μέχρι σήμερα τουλάχιστον κατέγραφε η λειψή απογραφή. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στους 10 πρώην δήμους , χωρίς έλεγχο στην οικονομική διαχείριση, σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και ατασθαλιών, με σκανδαλώδεις προμήθειες και ανεξέλεγκτα έξοδα.
Η παραπάνω πολιτική δεν βελτίωσε τη ζωή στη νησί μας, δεν διέθετε αναπτυξιακή στρατηγική, και εξυπηρέτησε κυρίως οικονομικά συμφέροντα και «ημετέρους». Τα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη οικονομική κρίση, έχουν θέσει εδώ και ένα χρόνο σε δοκιμασία το σύνολο της λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών του που σε πολλές περιπτώσεις έφταναν μέχρι την αδυναμία κάλυψης της μισθοδοσίας.
Η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε τη διαχείριση του Δήμου, με επίγνωση των δυσκολιών, υποσχόμενη να εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική. Αντί να ακολουθήσει μια πολιτική ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης, για τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των δημοτών, ακολουθεί τη λογική “συνέχειας της διοίκησης”, με εξαίρεση κάποιες σωστές αποφάσεις. Προσεγγίζει τον Δήμο ως κρατική υπηρεσία, που καλείται να διαφυλάξει τη “νομιμότητα”, ξεχνώντας ότι η δημοτική αρχή είναι φορέας τοπικής εξουσίας με εκλογική νομιμοποίηση, που επιβάλλεται να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και της φτώχειας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολλών.
Μετά από τρεις μήνες θητείας, η νέα δημοτική αρχή έχει αποδείξει ότι κινείται σαφώς στο πλαίσιο των συντηρητικών επιλογών. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, απορρέουν ακριβώς από την απουσία εναλλακτικής πολιτικής πρότασης και την τυφλή προσήλωση στην κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου.
Κριτική επί του προϋπολογισμού.
Ο Δήμος χρειάζεται έναν εναλλακτικό προϋπολογισμό. Έναν προϋπολογισμό που να βασίζεται και να υπηρετεί τις ανάγκες του νησιού μας και των ανθρώπων του. Έναν προϋπολογισμό που θα έρχεται σε αντίθεση με τον Καλλικράτη, και θα προτάσσει τη χρηστή διαχείριση, τη διεκδίκηση πόρων, πολύ περισσότερο των οφειλόμενων πόρων από τα κυβερνητικά κονδύλια. Έναν προϋπολογισμό αντίστασης, με κοινωνικό πρόσημο και αλληλεγγύη, συμμετοχής και ενεργοποίησης του λαού της Ρόδου για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στους στόχους του.
Ο προϋπολογισμός που σήμερα συζητάμε τι λέει για όλα αυτά;
Για πρώτη φορά ένας προϋπολογισμός είναι συρρικνωμένος και μάλιστα κατά 100 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τους προηγούμενους των 10 δήμων.
Τι φταίει;
1. Οι επιλογές είναι άμεσες αντανακλάσεις του μνημονίου στην τοπική αυτοδιοίκηση.
2. Φταίνε οι ανεύθυνες πολιτικές ορισμένων δήμων του νησιού που κληρονόμησαν τεράστια χρέη. Θέμα που δεν πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο.
3. Φταίνε τα οργανωτικά και άλλα προβλήματα που ταλανίζουν το Δήμο, με ευθύνη όχι μόνο των αδυναμιών του νέου θεσμού και της προχειρότητας της συγκρότησης του, αλλά και της σημερινής δημοτικής αρχής που ακόμα «ψάχνεται», δρα αποσπασματικά και φαίνεται να μη έχει σαφείς στόχους. Η εικόνα αυτή αντανακλάται στον προϋπολογισμό.
Τι λέει ο προϋπολογισμός για τα μεγάλα αναπτυξιακά προβλήματα του νησιού;
1.Για τον τουρισμό ποιους στόχους βάζει;
· Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα τον αναβαθμίσουμε;
· Πως θα προσελκύσουμε περισσότερο ποιοτικό τουρισμό;
· Τι λέει ο δήμος για το ξεπούλημα τουριστικών ακινήτων;
2. Για τους παραγωγικούς τομείς του τόπου: γεωργία, βιοτεχνία ποιοι τρόποι προτείνονται για να μετατραπούν σε κινητήριες δυνάμεις στην τοπική ανάπτυξη και τον τουρισμό;
3. Πως θα προωθήσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής απαραίτητα για την ανάπτυξη όλων των τομέων;
4. Στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τον πολιτισμό πως παρεμβαίνει ο Δήμος;
5. Για το περιβάλλον. Τι σκοπεύει να πράξει για να διασώσουμε τα φυσικά μας αποθέματα όπως παραλίες, δάση και μνημεία.
6. Για το χωροταξικά σχεδιασμό του τόπου δεν ακούσαμε τίποτα. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τα αποσπασματικά σχέδια κάθε πρώην δήμου;
7. Για την απασχόληση, την ανεργία και τον εργασιακό μεσαίωνα πως δήμος θα παρέμβει για την δημιουργία θέσεων εργασίας; Πως θα αντιμετωπίσει την κρίση στο εμπόριο και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
Αντί ο προϋπολογισμός να απαντάει σε αυτά τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις διαπιστώνουμε ότι πίσω από τον προϋπολογισμό υποκρύπτεται ουσιαστικά το δίλημμα: Η θα οδηγηθούμε σε μείωση περαιτέρω των παρεχόμενων υπηρεσιών και των έργων στην πόλη, σε μείωση των εργαζομένων και αύξηση των τελών, ή θα οδηγηθούμε σε “καθεστώς εξυγίανσης” και επιτήρησης των οικονομικών του Δήμου. Αυτό το δίλημμα δεν θα γίνει αποδεκτό. Άλλωστε, θεωρούμε ότι, ήδη με αυτόν τον προϋπολογισμό, καθώς και με τον έλεγχο που ασκεί με νομοθετικές ρυθμίσεις ο Καλλικράτης, ο δήμος μας και όλη η αυτοδιοίκηση βρίσκεται ουσιαστικά σε επιτήρηση.
ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
1. Οι κατευθύνσεις σύνταξης του προϋπολογισμού στηρίχτηκαν κυρίως στη μείωση των εσόδων από τους ΚΑΠ κατά 22%, που ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη, και από τη ΣΑΤΑ, όπου η μείωση φτάνει το 30%. Είναι δηλαδή ένας προϋπολογισμός διαχείρισης της σκληρής λιτότητας, που επιβάλει το Μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση.
2. Στην κοινωνική πολιτική δεν υπάρχουν κονδύλια που να καλύπτουν τις τεράστιες σημερινές αυξημένες ανάγκες των δημοτών. Αντίθετα, όχι μόνο δεν ενισχύονται οι κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες, αλλά θα δημιουργηθούν τεράστια κενά σε τομείς όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί η συντήρηση και ανακαίνιση των σχολικών κτιρίων κλπ. Εξίσου σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν σε έργα οικολογικής ανασυγκρότησης, τα οποία σχεδόν παραλείπονται από τον προϋπολογισμό.
3. Με δεδομένες τις παραπάνω διαπιστώσεις, και αν προσθέσουμε τα ελλείμματα των οργανισμών, χωρίς να υπολογίζουμε το σύνολο των ελλειμμάτων των Ανωνύμων Εταιρειών εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο προϋπολογισμός δύσκολα θα ισοσκελιστεί, θα υπάρξει υστέρηση εσόδων και τα έσοδα δεν θα μπορούν να καλύψουν παρά μόνο τα ανελαστικά έξοδα.
Γενικά ο προϋπολογισμός του 2011 αντικατοπτρίζει την δυστυχία της χώρας και ενισχύει την θλίψη και την απαισιοδοξία των πολιτών.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
- Ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να διαμορφώνει ένα γενικότερα αποδεκτό αναπτυξιακό πλαίσιο και με τους βασικούς άξονες δράσης που να ταιριάζουν στην περιοχή μας.
- Να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο ορθολογικής αξιοποίησης της τεράστιας δημοτικής περιουσίας. Η λήξη το 2012 των συμβάσεων μίσθωσης των καταστημάτων στη Νέα Αγορά, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μια καθοριστική παρέμβαση στο Μαντράκι.
- Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει αξιοποιήσουμε στο μέγιστο όλο το τοπικό δυναμικό, υπηρεσιακό και του ΤΕΕ
- Να αναζητήσουμε νέες αναπτυξιακές δράσεις που χρηματοδοτούνται όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
- Να κατατεθεί σχέδιο νοικοκυρέματος του Δήμου, ορθολογικής αξιοποίησης του δυναμικού του, καταπολέμησης της σπατάλης και της αδράνειας.
- Να δημιουργήσουμε ένα τοπικό κίνημα διεκδίκησης για όλα τα μεγάλα τοπικά θέματα, τα μεγάλα έργα και ένα προγραμματισμό δράσης για λύσεις εδώ και τώρα.
- Να προχωρήσουμε με ευθύνη του δήμου στην ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων. Οι συνεργατικές δράσεις είναι η νέα μορφή κοινωνικής οργάνωσης και αντιμετώπισης της κρίσης και ήδη εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις.
Το ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ, απορρίπτει την υποταγή στον προϋπολογισμό του Μνημονίου και θα αγωνιστεί για ν’ αποδοθούν οι οφειλόμενοι πόροι από το κεντρικό κράτος και να μην γίνουν νέες περικοπές, για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και ν’ ανατραπεί η πολιτική διαρκούς μείωσης των μισθών στο όνομα του χρέους, το οποίο δημιούργησαν οι φορείς του πλούτου και της εξουσίας.
Εν κατακλείδι, επισημαίνουμε ότι ο Προϋπολογισμός του 2011 καθώς και το Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής αποτελούν δικαίωση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκήθηκε την προηγούμενη 4ετία και μάλιστα από δυσμενέστερες θέσεις, λόγω των μειωμένων πόρων και των αυξημένων αναγκών.
Το ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ θα συνεχίσει να αντιπολιτεύεται αυτή την πολιτική από θέσεις αρχής, μαζί με τα κινήματα, τους εργαζόμενους και τους ενεργούς κατοίκους του Δήμου μας. Καλούμε όλους τους Ροδίτες πολίτες να απορρίψουν τον προϋπολογισμό του Καλλικράτη, να προτείνουν και να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας εναλλακτικής πολιτικής για τους ανθρώπους και το νησί μας.
Το ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ θα συνεχίσει να αντιπολιτεύεται αυτή την πολιτική από θέσεις αρχής, μαζί με τα κινήματα, τους εργαζόμενους και τους ενεργούς κατοίκους του Δήμου μας. Καλούμε όλους τους Ροδίτες πολίτες να απορρίψουν τον προϋπολογισμό του Καλλικράτη, να προτείνουν και να διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας εναλλακτικής πολιτικής για τους ανθρώπους και το νησί μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: