Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΡΟΔΟΣ : "Τ' ΑΦΘΑΡΤΑ ΝΕΡΑ" - Εργαστήριο & Ημερίδα 4 Ιουνίου


Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου συνεργάζεται και υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Αστικής μη Κυβερνητικής Εταιρείας ΠΟΙΕΙΝ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙΝ στην υλοποίηση του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού εργαστηρίου που θα πραγματοποιηθεί από 27 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου 2011 (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), με τίτλο: «Τ’ άφθαρτα νερά και η προβληματική της ανάπτυξης» με θέμα τους υγρότοπους του νησιού και με αφορμή την ποίηση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ.



Πιο συγκεκριμένα, το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. θα παραχωρήσει τον ξενώνα του και θα φιλοξενήσει την καταληκτική ημερίδα όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου, το Σάββατο 4 Ιουνίου, 10.00-18.00, στο κεντρικό κτήριο του Κέντρου (Αντιπλοιάρχου Λάσκου 10α).


Στη διάρκεια της ημερίδας προγραμματίζεται: απαγγελία ποίησης από την κα Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ με θεματικό άξονα τη φύση, προβολή ντοκιμαντέρ, τοποθετήσεις ειδικών επιστημόνων, στρογγυλό τραπέζι από τους συμμετέχοντες στη δράση, εργαστήρι διάδρασης με το κοινό και τέλος, καλλιτεχνικό δρώμενο (περφόρμανς).

Επιστέγασμα των εκδηλώσεων θα είναι η υπογραφή ενός Πρωτοκόλλου Συνεργασίας από τους συναφείς φορείς με αντικείμενο την προστασία των υγροτόπων στην προοπτική της εγκαινίασης συμπράξεων και της δημιουργίας ενός Πολιτιστικού Δικτύου για το Νερό.



«Τ’ άφθαρτα νερά και η προβληματική της ανάπτυξης»


Ρόδος, 29 Μαΐου-5 Ιουνίου 2011



Χαράματα, σαν λιβάδι πρασινίζει η θάλασσα


και βλέπεις ποια εικόνα τ’ άφθαρτα νερά έχουν για τη χλόη,

πώς συλλαμβάνουν τη μεροληψία της ρίζας,

τη δουλεία του καρπού.

(απόσπασμα του ποιήματος Ρευστή και η μοίρα της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ)



Με αφορμή την ποίηση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ η δράση «Τ’ άφθαρτα νερά» είναι μια συνάντηση επιστήμης και τέχνης στους υγρότοπους της Ρόδου, στα ποτάμια, τις πηγές, τις λίμνες και τα έλη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος,


5 Ιουνίου.



Πρόκειται για μια συνεργατική εργασία πεδίου επικεντρωμένη σε αυτές τις υδάτινες οάσεις ζωής οι οποίες, αν και πολύτιμες, γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ανορθολογικής οικονομικής διαχείρισης. Στη διάρκεια του εργαστηρίου, 29 Μαΐου έως 5 Ιουνίου, 15 συμμετέχοντες, ειδικοί επιστήμονες, θεωρητικοί και καλλιτέχνες, σε συνεχή διάλογο με την τοπική κοινωνία, θα επιχειρήσουν να επεξεργαστούν και να αναδείξουν αφενός την περιβαλλοντική ταυτότητα του νησιού με έμφαση στους υδατικούς πόρους, αφετέρου την πολιτισμική διάσταση του τοπίου ως σημείου αιχμής σε οποιαδήποτε σύγχρονη αναπτυξιακή πρόταση για το μέλλον, μέσα από τη λογοτεχνία, τη μουσική και την περιβαλλοντική τέχνη.




Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του Δήμου Ρόδου. Διοργανώνεται από την Αστική μη Κυβερνητική Εταιρεία ΠΟΙΕΙΝ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙΝ σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ολλανδίας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΠΜΣ «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Τομέα Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλασσίων Έργων και το ΔΠΜΣ «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τη WWF Ελλάς.




Συμμετέχοντες: Αναστασόπουλος Νικόλας, Αρβανιτάκη Άννα, Αργύρης Ηλίας, Corsini-Foka Maria, Fischer Hatto, Κασέρης Νίκος, Κόλλιας Φοίβος-΄Αγγελος, Μοσχούς Σταμάτης, Μπακαρή Μαρία, Ξενάκης Ιάκωβος, Payens Boudewijn, Χονδρός Μιχάλης, Winkler Insa, Zanne Alexandra.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ