Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΡΟΔΟΣ : Κινητοποίηση ΠΑΜΕ και Λαϊκής Συσπείρωσης στο Πρασονήσι


Η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, γενικότερα στη λαϊκή οικογένεια. Πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στο βιοτικό επίπεδο, στα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Η ΕΕ το ΔΝΤ με την προαποφασισμένη συμφωνία της κυβέρνησης φορτώνει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.



Πρόκειται για μια επίθεση γενικευμένη και διαχρονική, ανεξάρτητα από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αφού έχει δρομολογηθεί και με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ και κλιμακώνεται με το "Σύμφωνο για το Ευρώ" στο σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωένωσης. Σε αυτά τα πλαίσια, η κυβέρνηση, εκτός των άλλων, σχεδιάζει μέσα από τη λεγόμενη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να αντλήσει έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Αποτελεί πρόσχημα ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι προχωράει σ' αυτήν την επιλογή με στόχο την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Αλλωστε, τέτοια μέτρα έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας, ανεξάρτητα των ρυθμών ανάπτυξης, την τελευταία 20ετία, αλλά και στο σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ ανεξάρτητα της δημοσιονομικής τους κατάστασης.


Στην πραγματικότητα, η παραχώρηση κρατικής περιουσίας - στην περιοχή μας Παραλία Τσαμπίκας, Γκολφ Αφάντου, Πρασονήσι, Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Μαρίνα - σε μονοπωλιακούς ομίλους δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υλοποίηση των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχουν να διευκολύνουν την αναπαραγωγή του κεφαλαίου μέσα από την επέκταση της δράσης του και σε νέους τομείς και κλάδους, στηρίζοντας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου στην ΕΕ.

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ , για το ύψος τις μορφές και αν θα γίνεται έλεγχος ή όχι στο ξεπούλημα είναι αποπροσανατολιστική.

Η παράδοση των ορεινών όγκων, των ακτών του αιγιαλού για να αξιοποιηθούν τουριστικά από τους επιχειρηματικούς ομίλους, απαντά στις σημερινές τους ανάγκες για στήριξη και ενίσχυση της κερδοφορίας τους, στο βωμό της οποίας θα θυσιαστεί η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Οι όποιες ανάγκες για απασχόληση θα καλύπτονται από ευκαιριακές - προσωρινές μορφές απασχόλησης, από τη μαθητεία. Ο έλεγχος του τουριστικού ρεύματος από τους επενδυτές και τους tour-operators θα επιδεινώσει τη θέση των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς. Η συγκέντρωση της γης, η αλλαγή χρήσης της και η εμπορευματοποίησή της θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Ενώ σοβαροί κίνδυνοι διαμορφώνονται για την αλλοίωση της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, αλλά η προσέλκυση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και η ικανοποίηση των αναγκών, εγχώριων και αλλοδαπών επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και δεν έχει καμία βάση ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα έχει ως αποτέλεσμα την άμβλυνση της αντιλαϊκής επίθεσης στους μισθούς και τις συντάξεις και στον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία κ.λπ. Αλλωστε, μέρος της αντιλαϊκής επίθεσης αποτελεί και η επιλογή της αξιοποίησης και παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας. Με την επιτήρηση λόγω χρεών του Δήμου Ροδίων ο Δήμαρχος Ροδίων έχει ταχθεί με την εκποίηση όλης της δημόσιας περιουσίας του ροδιακού λαού στους μεγαλοεπιχειρηματίες



Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας θα γίνει προς όφελος του λαού ή προς όφελος των μονοπωλίων. Η αξιοποίησή της προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών μπορεί να δώσει πραγματικές λύσεις σε μια σειρά επείγουσες και πιεστικές ανάγκες των εργαζομένων, σε χώρους άθλησης, αναψυχής, λαϊκού τουρισμού.


Ομως, η ολοκληρωμένη αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος των λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα σύστημα παραγωγής, όπου σκοπός της παραγωγής είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Απαιτείται η ριζική ανατροπή της εξουσίας και της οικονομίας των μονοπωλίων, η εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, η λειτουργία τους με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο. Μόνο υπό αυτούς τους όρους μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας προς όφελος του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ