Φρένο στην παραπλανητική δράση διαφόρων επιτήδειων της αγοράς που πωλούν στο καταναλωτικό κοινό ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα δήθεν ως φρέσκα, χωρίς να το ενημερώνουν ότι είναι προϊόντα που παράγονται από κατεψυγμένη και προψημένη ζύμη, βάζει το σωματείο αρτοποιών της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ομοσπονδία του κλάδου.
Το εγχείρημα εκδηλώνεται μέσα από την καμπάνια «Εδώ ζυμώνεται, εδώ ψήνεται», με το σχετικό σήμα να αναρτάται σε παραδοσιακούς φούρνους της γειτονιάς, έχοντας ως στόχο να κάνει ευχερή τη διάκρισή τους από τα πρατήρια, τα σούπερ μάρκετ, τα bake off και διάφορα άλλα καταστήματα πώλησης άρτου-αρτοπαρασκευασμάτων.
Το ερέθισμα δόθηκε από καταγγελίες καταναλωτών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα παραπλάνησης. Ήδη, πάντως, το σωματείο αρτοποιών Θεσσαλονίκης έχει προβεί και σε σχετικές καταγγελίες στον εισαγγελέα, για περιπτώσεις κατά τις οποίες κατεψυγμένα προϊόντα με προέλευση άγνωστη, στο φούρνο μετατρέπονται σε… φρέσκα. Διευκρινίζεται όμως, πως ειδικά για τα προϊόντα bake-off, που πωλούνται κυρίως στα σούπερ-μάρκετ, το 70% των σχετικών χώρων στη Θεσσαλονίκη τηρεί τις νόμιμες προδιαγραφές, όμως υπάρχει και το υπόλοιπο 30% στο οποίο δυστυχώς καταγράφονται ελλείψεις.
Το σήμα αυτό έχει ήδη διατεθεί σε όλα τα νομίμως αρτοποιεία, στα οποία λαμβάνει χώρα εξ’ ολοκλήρου η παραγωγική διαδικασία αρτοποίησης (ζύμωμα, πλάσιμο, ωρίμανση, ψήσιμο, πώληση) αυθημερόν και από την παρουσία του ο καταναλωτής θα αναγνωρίζει ότι από το συγκεκριμένο αρτοποιείο θα βρίσκει φρέσκο και ζεστό ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα. Να σημειωθεί ότι σήμερα λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης περί τα 780 αρτοποιεία, εκ των οποίων τα 464 στο πολεοδομικό συγκρότημα.
Σε όλη τη χώρα δε, υπάρχουν 14.500 αρτοποιία και τουλάχιστον προς το παρόν δεν παρατηρούνται λουκέτα, αν και λόγω της οικονομικής κρίσης ο κύκλος εργασιών δείχνει να έχει μειωθεί κατά περίπου 20%, κυρίως ως αποτέλεσμα της υποχώρησης στη ζήτηση για αρτοσκευάσματα. Αντίθετα στο ψωμί, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να σημειώνεται αύξηση της ζήτησης κατά περίπου 5-7%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
voria.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια: