Σε εξέλιξη βρίσκεται, στην Αίθουσα Γερουσίας στη Βουλή, η συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 80 βουλευτές έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "δεν έχουμε αποτύχει", αν και ανέφερε αστοχίες αλλά και καθυστερήσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, επίσης, ότι για να πάρουμε την 5η δόση πρέπει να δείξουμε ότι κάνουμε κάτι, ενώ έκανε λόγο και για πιέσεις που ασκούνται, ώστε η χώρα να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.
"Εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 3% επί του γενικού εισοδήματος", φέρεται να πρότεινε, προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής, ως εναλλακτική πρόταση, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και σε αυτήν την πρόταση αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η σχετική πρόταση του Φ. Πετσάλνικου είναι πανομοιότυπη με την εισφορά αλληλεγγύης, που εφαρμόστηκε στη διάρκεια της ενοποίησης της Γερμανίας, ενώ εκτιμάται ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα αποφέρει 2,7 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα οξεία ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Βάσω Παπανδρέου, η οποία απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου του είπε ότι την αντιμετώπισε απαξιωτικά- "ως ούφο" φέρεται ότι είπε -όταν στις αρχές Νοεμβρίου του 2009 τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του πρότεινε την λήψη μέτρων.
Επίσης, η κα Παπανδρέου ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών "τί έχει κάνει με τους κερδοσκόπους- είχαμε πει ότι θα κάνουμε μηνύσεις. Που βρίσκεται η διαδικασία;" ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας φτωχής χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Η κα Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στον κόσμο, πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%.
"Δεν υπάρχει σχέδιο κι αυτά που κάνετε έχουν κοντά πόδια", φέρεται να είπε, επίσης, η κα Παπανδρέου, η οποία επιπλέον ανέφερε ότι και φέτος και πέρυσι θέσατε εκβιαστικά διλήμματα και "όπως είπε κι ο Μιραμπό, όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία".
Από την κριτική της κας Παπανδρέου δεν ξέφυγε η διαδικασία του 'opengov' και σύμφωνα με πληροφορίες είπε: "Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των "κολλητών" σας".
Την εκτίμησή του, ότι υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια επίτευξης "συνεννόησης" μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ανέπτυξε ο Κώστας Γείτονας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε αρκετή, καλώς εννοούμενη, "πίεση" προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε από τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Γείτονας ανέφερε ότι μιας και γίνεται λόγος για νέα φορολογικά μέτρα, αυτό δίνει μια ευκαιρία για μία εκ νέου προσπάθεια σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών, ώστε να επιτευχθεί συνεννόηση. Τάχθηκε δε κατά του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως αυτό συνιστά προθάλαμο εκλογών. Επίσης είπε ότι πρέπει να γίνει "αναπτυξιακή αντεπίθεση", ενώ επιπλέον εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Κυριακής όπου "αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ, κάνετε καταστολή".
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιπλέον διαπίστωσε ότι στη χώρα σχηματοποιούνται δύο "μέτωπα": το ένα το ονόμασε 'Συμμαχία Σωτηρίας' και συνίσταται από δυνάμεις που επιδιώκουν την συνεννόηση και την επίλυση των προβλημάτων μέσα στην ΕΕ, την ευρωζώνη και τους θεσμούς και το άλλο το ονόμασε μέτωπο "Απομόνωσης και Αυτοκτονίας", που απαρτίζεται από δυνάμεις που θέλουν στάση πληρωμών, άρνηση εκπλήρωσης υποχρεώσεων και δανεισμό της χώρας από την Κίνα κλπ.
"Πως μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα λάβετε άλλα μέτρα; Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα", ήταν η ερώτηση που έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, η κα Ελενα Παναρίτη, η οποία πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με την λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων.
Εξηγώντας την θέση της για κεφαλαιακή επάρκεια και δομικές αλλαγές, η κ. Παναρίτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έφερε ως παράδειγμα το ότι όταν πας να αξιοποιήσεις κρατική περιουσία, η οποία λόγω έλλειψης κτηματολογίου έχει διάφορες εκκρεμότητες, τότε και φθηνά θα την αξιοποιήσεις και στην πορεία θα ανακύψουν δεκάδες προβλήματα.
Την εκτίμησή του ότι "δεν βγαίνει το πρόγραμμα", διατύπωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσθέτοντας ότι η ομάδα που ανέλαβε να διαχειριστεί την κρίση έχει τόσο έλλειμμα, που δεν μπορεί να την εμπιστευθεί ο κόσμος.
Ο Μιχάλης Κατρίνης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι ζητείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει τις ευθύνες της. "Εσείς κ. Παπακωνσταντίνου να ζητήσετε από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ειδικά για τους υπουργούς που έχουν αστοχήσει", πρόσθεσε.
Την εκτίμησή του ότι ο απολογισμός ήταν ειλικρινής, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι πως αδειάσαμε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσαμε τις πλατείες με κόσμο, διατύπωσε ο Πάρης Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι η πολιτική δεν ασκείται στο κενό και αν η επιλογή μας είναι το σποτ που κυκλοφόρησε την Κυριακή, φοβάμαι ότι έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Επίσης ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι η χώρα γεμίζει με παράνομους μετανάστες και αδειάζει από νέους επιστήμονες.
Να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας, φέρεται να είπε ο κ. Μίχος, προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον η ανατροπή της "πολιτικής κανονικότητας, έτσι όπως ασκείται από τον Πρόεδρο και την ηγετική ομάδα".
"Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε", είπε ο κ. Νασιώκας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2009. Ο κ. Νασιώκας πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθούν ευθύνες, να υπάρξουν παραιτήσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας.
"Το αποτέλεσμα σήμερα είναι: οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο", είπε στο ΚΤΕ Οικονομικών, ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου. Ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους όχι ταπεινωμένοι, αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, εννοώντας "έμπρακτη συναίνεση με την συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργών της εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων".
"Ανάπτυξη χθες", ζήτησε μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, προσθέτοντας ότι έπρεπε να είχε δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εδώ και καιρό.
Εξ άλλου, ο Χρήστος Μαγκούφης επανέφερε την πάγια πρότασή του για τη δημιουργία "σταθερής κυβερνητικής δομής", με υπουργεία που δεν θα αλλάζουν και προς τούτο είπε ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία, μαζί με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων. Επίσης τάχθηκε κατά της κατάργησης υπηρεσιών όπως το ΙΓΜΕ και το ΕΘΙΑΓΕ.
Επίσης, ο κ. Μαγκούφης χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από της Γερμανίας και τόνισε ότι κανένα προϊόν δεν μπορεί να έχει τιμή, που υπερβαίνει τον μέσο όρο της τιμής της "Ευρώπης των 27". Αυτή η πρόταση, είπε, γίνεται για να χτυπηθούν τα καρτέλ και να μην διαιωνισθεί το φαινόμενο των προστίμων από την ΕΕ σε εταιρείες, όπως η Unilever, Procter & Gamble και Johnson & Johnson κι εμείς να μην κάνουμε τίποτα.
"Μνημόνιο για δήμους", ήταν η επόμενη πρόταση του κ. Μαγκούφη, δηλαδή οι δήμοι, που έχουν χρέη και μεγάλη περιουσία, να μπουν σε διαδικασία πώλησης, ενώ σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης πρότεινε επιδόματα με κλιματικά και εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης τάχθηκε κατά των "γκαουλάϊτερ της τρόικας στα υπουργεία", ενώ, μεταξύ άλλων, πρότεινε τριήμερη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης, για ουσιαστική συζήτηση επί συγκεκριμένης ατζέντας και καταληκτικές αποφάσεις.
Εξ άλλου, η Τόνια Αντωνίου φέρεται να σημείωσε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το "Μνημόνιο 2" θα αποτύχει, όπως το "Μνημόνιο 1". Και πρόσθεσε ότι "το πρόβλημά μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας". Κατέληξε δε λέγοντας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση.
Οι τόνοι ανέβηκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων: "Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά".
Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι ευθύνονται οι εταίροι για την πορεία του προγράμματος και υπάρχουν αμφιβολίες και για την πορεία του επόμενου, τότε πρέπει να επανατοποθετήσει το θέμα από την αρχή, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Σαλαγιάννης.
Ο κ. Σαλαγιάννης είπε επιπλέον, ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στο αν με την ψήφιση ή μη του Μεσοπρόθεσμου σώζεται η χώρα ή χρεοκοπεί, αλλά αν το πρόγραμμα εφαρμοζόμενο θα σώσει την χώρα.
Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης όχι μόνο από αυτούς που βγαίνουν στις πλατείες, αλλά κι από αυτούς που είναι στα σπίτια τους, γιατί δεν πιστεύουν ότι το πρόγραμμα θα πετύχει, με δεδομένο ότι το προηγούμενο απέτυχε, πρόσθεσε ο κ. Σαλαγιάννης.
Υπέρ της φορολόγησης όλου του ορυκτού πλούτου τάχθηκε ο Γιάννης Δριβελέγκας καθώς, όπως ανέφερε, το κράτος δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ αφ' ενός μεν γιατί δεν έχει τροποποιηθεί ο Μεταλλευτικός Κώδικας που είναι εν ισχύει από το 1937, αφ' ετέρου δε διότι πολλοί ιδιοκτήτες μεταλλείων κλπ, διατηρούν εξωχώριες εταιρείες στις οποίες πωλούν επί ζημία τον ορυκτό πλούτο, ο οποίος "επιστρέφει" μέσω των εξωχώριων ως προϊόν, με αποτέλεσμα τα κέρδη να μένουν "έξω" και το δημόσιο να μην εισπράττει.
Δεν παρουσιάζεται πρόγραμμα με προοπτικές ανάπτυξης, ανέφερε, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος από αυτήν την άποψη και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, γιατί αυτές δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να διαχειριστούμε το χρέος το οποίο πλέον θα κατέχουν κράτη και όχι ιδιώτες και αυτό ενέχει τον κίνδυνο ομηρίας της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Παπαγεωργίου, είπε ότι η μόνη εμπειρία παγκοσμίως είναι εκείνη της Λατινικής Αμερικής, όπου οι κερδοσκόποι έβγαλαν πολλά χρήματα.
Το μίγμα ύφεσης-μεγάλου χρέους και αποκρατικοποιήσεων, όπως τις παρουσιάζει σήμερα η Wall Street Journal, τότε η χώρα θα μαραζώσει, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος επιπλέον είπε ότι δεν γίνεται να πουλήσουμε την ΔΕΗ και τον ΟΤΕ.
Ο πρωθυπουργός, αν θέλει να σώσει την χώρα, πρέπει να ομολογήσει ότι η κρίση υπερβαίνει τη μία παράταξη φέρεται ειπών, ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Ο κ. Λιντζέρης επίσης επέκρινε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με περισσή αλαζονεία "ήλθε εδώ να ανακοινώσει νέα μέτρα, χωρίς αυτοκριτική".
Από την μεριά του ο Νίκος Ζωίδης εκτίμησε ότι έχουμε φθάσει στο σημείο στο οποίο η επίτευξη των στόχων που είναι συγκεκριμένοι, όπως το Μεσοπρόθεσμο και η 5η δόση, [ενδέχεται] να γίνουν θρυαλλίδα κοινωνικών εκρήξεων.
Δεν προχωράμε σε μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε μόνο μέτρα είπε η κ. Σοφία Γιαννακά, προσθέτοντας ότι 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος για την πορεία της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.
"Δεν έχουμε την πολιτική νομιμοποίηση να πάθει το ΠΑΣΟΚ αυτό που έπαθε ο Σόκρατες", είπε χαρακτηριστικά, η κ. Γιαννακά.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν λιγοψυχούν μπροστά σε σκληρά μέτρα αλλά να είναι αποτελεσματικά, είπε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα τρεις οργανισμούς που υπάγονται στο υπουργείο Ανάπτυξης με αντικείμενο την ένδυση και την τεχνολογία οι οποίοι κοστίζουν συνολικά 10 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως είπε σε μια από αυτές τις εταιρείες το ΔΣ απαρτίζεται από 8 άτομα, ενώ το προσωπικό της εταιρείας είναι επτά άτομα.
Επίσης, ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παραθεριστές, όπως οι βουλευτές της ΝΔ που έβλεπαν το έλλειμμα και δεν έκαναν τίποτα.
Έχουμε φθάσει σε αδιέξοδο, καθώς δεχόμαστε πυρά από δύο μεριές, από τη μια μας λένε "τι είναι αυτά που κάνετε" και από την άλλη μας λένε ότι "δεν προχωράμε αρκετά" είπε η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία εκτίμησε ότι σε σύγχυση έχει περιέλθει και η κοινωνία.
Η κ. Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και είπε ότι δεν μπορεί εξαιτίας αποτυχημένων πολιτικών να παίρνουμε συνεχώς μέτρα που τα πληρώνουν τα ίδια κοινωνικά στρώματα.
Αναφορικά με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, η κ. Γιαννακοπούλου είπε ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης είναι τελείως λάθος, καθώς δεν αποκαλύπτει την στάση της ΝΔ που πέραν των ευθυνών της για την κατάσταση, όπως είπε, από τη μια έλεγε "όχι" στο Μνημόνιο και τώρα ζητά επαναδιαπραγμάτευσή του.
Η κ. Γιαννακοπούλου τάχθηκε υπέρ μιας συνεκτικής πολιτικής με σοβαρή και εξατομικευμένη αυτοκριτική και αφού διευκρίνισε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση, πρόσθεσε ότι όσοι από τους υπουργούς έχουν αποτύχει "να διευκολύνουν την ελληνική κοινωνία και εμάς κατά την συνείδησή τους".
Επίσης, η κ. Γιαννακοπούλου, συμφωνώντας με τον κ. Κατρίνη είπε ότι δεν μπορεί να χύνουμε δάκρυα για τις συντάξεις των 3000 και 2500 ευρώ και να μην λέμε κάτι για τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα και για την γενιά των 592 ευρώ.
Στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προχώρησε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης με πρώτη εκείνη της δημιουργίας μητρώου πόθεν έσχες των ελλήνων πολιτών.
Ο κ. Μιχελογιαννάκης πρότεινε την φορολόγηση με 45% όσων έχουν χρήματα έξω και αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, να δημευθεί η περιουσία τους εδώ.
Η δημιουργία fast track στην απονομή της δικαιοσύνης ήταν η επόμενη πρόταση του κ. Μιχελογιαννάκη ο οποίος πρότεινε επίσης την άμεση ενεργοποίηση αστικής συμφωνίας για δήμευση περιουσίας στην περίπτωση της φοροδιαφυγής, να μην γίνει καμία απόλυση αλλά να αλλάξει η αναλογία του ενός προς δέκα σε ένα προς δεκατρία, την αύξηση του αφορολόγητου από 12.000 ευρώ και πάνω καθώς και να μην πειραχτούν τα επιδόματα που αφορούν οικογένεια, υγεία και σπουδές.
Επίσης ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί η φοροαπαλλαγή για το ενοίκιο και να σταματήσει αμέσως η κοροϊδία με το φυσικό αέριο και τους ημιυπαίθριους.
Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ το λευκό είναι πολιτική αδυναμία, το άκυρο είναι πολιτική ανευθυνότητα και το δημοψήφισμα πολιτική ανικανότητα.
Η ανάληψη της ευθύνης βαραίνει όλους επειδή οι λύσεις θα είναι επώδυνες, είπε ο Μιχάλης Τζελέπης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να διαφυλάξει και να κατοχυρώσει στη συνείδηση των πολιτών ότι έμπρακτα θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών, μετρήσιμα αποτελέσματα και χρονοδιάγραμμα εξόδου από το τούνελ με εγγυήσεις όχι μόνο στους δανειστές αλλά και στο λαό.
Επίσης ο κ. Τζελέπης είπε ότι πρέπει να σταματήσουν να δίνουν τους βουλευτές βορά στην κοινωνία οι πλέον λάθος άνθρωποι.
Ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία της οικονομίας του Γ. Παπακωνσταντίνου
Πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα για την 20μηνη πορεία της οικονομίας, αλλά και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, διένειμε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στους περίπου 90 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του Κινήματος, που συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι όσοι ασκούν εύκολη κριτική στην κυβέρνηση και βάλουν κατά της αξιοπιστίας της, αγνοούν κρίσιμες μεταβλητές. Και τέτοιες ήταν, το προηγούμενο διάστημα και παραμένουν, η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, η αστάθεια στις αγορές και οι παλινδρομήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε γιατί χρειάσθηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011.Οι δυσκολίες άρχισαν όταν το έλλειμμα του 2010 δεν έκλεισε στο 9,4% αλλά στο 10,5%, λόγω της υψηλότερης αφετηρίας του ελλείμματος, το οποίο ήταν κατά πολύ υψηλότερο του προβλεπομένου.
Η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω επιβάρυνε την οικονομία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση κατά 1 δισ. Κατά 1,7 δισ. υπήρξε επιβάρυνση από πρωτοβουλίες μείωσης φορολογικών εσόδων και κατά 1,2 δισ. από επανεκτίμηση αποδόσεων μέτρων.
Έναντι της υστέρησης του προϋπολογισμού του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2007 υστέρησε κατά 9,1δισ., του 2008 κατά 19,4 δισ. και του 2009 κατά 31,5 δισ.
Αναφέρει, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και η μεγαλύτερη πρόκληση της δημοσιονομικής της πολιτικής, αλλά τονίζει ότι καμία χώρα δεν έλυσε αυτό το πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη. Τονίζει, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε αποτυχία στον τομέα των εσόδων, καθώς τα δημόσια έσοδα, παρά την ύφεση, αυξήθηκαν το 2010 κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.
Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου κατά περίπου δύο μονάδες του ΑΕΠ, που θα γίνει μέσω της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων και του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα.
Θα υπάρξουν επίσης καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, ενώ για τις ΔΕΚΟ προβλέπονται σχέδια αναδιοργάνωσης με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους κατά 1,5 δισ. έως το 2015.
Στο ίδιο διάστημα οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 20% έναντι των σημερινών, ενώ από τις δαπάνες υγείας και τις φαρμακευτικές δαπάνες, μόνο το 2011 θα υπάρξει εξοικονόμηση 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα θα προωθηθεί και ο εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει σχετικά με τη φοροδιαφυγή ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει έσοδα 3 δισ. από την αντιμετώπισή της και έσοδα 6 δισ. από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως στους άμεσους, αλλά και στους έμμεσους φόρους.
Επαναλαμβάνει, επίσης, τη δέσμευση που ανέφερε στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για επαναξιολόγηση του φορολογικού συστήματος και την επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών με νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.
express
Δεν υπάρχουν σχόλια: