Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

OIKONOMIA : Καταιγίδα Νο2 σε ασφαλιστικό - εργασιακά

Οι νέες αλλαγές που φέρνει στη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής με αντάλλαγμα την καταβολή της πέμπτης δόσης του δανείου αλλά και τη χορήγηση νέου δανείου προς τη χώρα μας κωδικοποιούνται ως ακολούθως:



1. Περικοπές επιδομάτων και παροχών. Θα περιορισθούν οι παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, οι οποίοι συγχωνεύονται. Θα τεθούν αυστηρότερα εισοδηματικά και θα επιβληθούν και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα δυσκολέψουν οι προϋποθέσεις λήψης των επιδομάτων, καθώς θα αυξηθεί ο απαιτούμενος αριθμός εργάσιμων ημερών. Αντίστοιχα αυξημένες προϋποθέσεις θα τεθούν και για τη λήψη επιδόματος ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει με τα εποχικά επιδόματα που δίνονται σε ανέργους, κυρίως στους κλάδους του τουρισμού - επισιτισμού και της εκπαίδευσης. Γι' αυτούς θα επιτρέπεται συγκεκριμένο όριο επιδομάτων, μέσα σε μια πενταετία, με στόχο την εξοικονόμηση 280 εκατ. ευρώ.




2. Συμβάσεις ορισμένου χρόνου: Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μπορούν να ανανεωθούν τρεις φορές και για διάστημα που να μην ξεπερνά τα τρία χρόνια. Επιπροσθέτως οι όποιες ανανεώσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της τριετίας. Σε περίπτωση που είτε ξεπεράσουν τα τρία έτη, είτε τις τρεις ανανεώσεις, τότε θεωρείται ότι ο εργαζόμενος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η σύμβασή του μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.




3. Διευθέτηση χρόνου εργασίας: Προτείνεται, ανάλογα με τις απαιτήσεις της περιόδου και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, η δυνατότητα αυξομείωσης των ωρών απασχόλησης. Συγκεκριμένα, οι ώρες εργασίας μπορούν να αυξάνονται κατά δύο ώρες ημερησίως και συνολικά για έξι μήνες το χρόνο, με αντίστοιχη μείωση σε άλλη χρονική περίοδο. Η προτεινόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:


- Με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας

- Με συμφωνία του εργοδότη και συνδικαλιστικής οργάνωσης

- Με συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων

- Με συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων η οποία μπορεί να συσταθεί τουλάχιστον από το 25% των εργαζομένων της επιχείρησης όταν απασχολεί πάνω από 20 εργαζομένους και το 15% όταν απασχολεί μέχρι 20 εργαζομένους. Πάντως, οι επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις μπορούν να καθορίζουν άλλο σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης.



4. Κίνητρο για πρόσληψη νέων: Επεκτείνεται σε όλους τους νέους και όχι μόνο στους εγγεγραμμένους ανέργους η δυνατότητα πρόσληψης ατόμων ηλικίας 18 έως 25 ετών με συμβάσεις διάρκειας μέχρι 24 μήνες και με αποδοχές έως 20% χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες για νεοπροσλαμβανόμενο. Η ρύθμιση έχει στόχο τη διευκόλυνση των νέων για απόκτηση πρώτης εργασιακής εμπειρίας και ένταξή τους στην αγορά εργασίας με πλήρη ασφάλιση στους κλάδους σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον εργοδότη. Προκειμένου να προσλάβουν νέους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας επιπλέον του υφιστάμενου προσωπικού, οι εργοδότες υποχρεούνται να μην έχουν προβεί κατά τους τελευταίους τρεις μήνες σε μείωση προσωπικού, αλλά ούτε και να κάνουν απολύσεις κατά τη διάρκεια της ισχύος αυτών των συμβάσεων. Στην περίπτωση εργοδοτών εποχικής λειτουργίας που συνάπτουν συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, υποχρεούνται να μην έχουν προβεί σε μείωση του εποχικού προσωπικού που απασχολούν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους αλλά ούτε και να προβούν σε μείωση του προσωπικού που απασχολούν κατά τη διάρκεια ισχύος των συμβάσεων αυτών.




5. Επιβάλλεται από την 1η Σεπτεμβρίου κλιμακωτή ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ από 3% έως 10% σε όλους όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ. Ειδικότερα: 3% είναι η ελάχιστη εισφορά για επικουρικές από 301 έως 350 ευρώ, 4% για σύνταξη 351 ευρώ 400 ευρώ κ.ο.κ. έως και έως 10% για συντάξεις άνω των 700 ευρώ. Πρόσθετες μειώσεις θα υπάρξουν στις επικουρικές από την 1/1/2012 μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών. Οι μειώσεις αυτές θα γίνουν σταδιακά σε βάθος τετραετίας.


6. Επιβάλλεται νέος αυξημένος ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραμείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, αλλά τα ποσοστά παρακράτησης θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και πάνω, και θα φτάνει στο 14% (από 10% που είναι σήμερα) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

7. Σε όσους έχουν κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από τα 60, πέραν της εισφοράς ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί πρόσθετη κλιμακωτή εισφορά (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) ύψους 6%, 8% και 10%. Στο μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών και μητέρων.

8. Τίθεται πλαφόν στις κύριες συντάξεις, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διατάξεις. Σύμφωνα με αυτές, το ανώτατο όριο είναι στα 2.775 ευρώ (2.350 στο ΙΚΑ) και για δύο κύριες συντάξεις στα 3.650 ευρώ περίπου.

9. Μπαίνει μαχαίρι 10% στο εφάπαξ. Η περικοπή θα ισχύσει από φέτος και αφορά στα ελλειμματικά ταμεία πρόνοιας, με αρχή το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (όπου εκκρεμούν 39.000 αιτήσεις και χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές σε όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί).

10. Αυξάνεται η εισφορά υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 0,5% για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόμενο, ενώ καθιερώνεται εισφορά (υπέρ ανεργίας) ύψους 3% για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι αναπηρικές συντάξεις

11. Από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο αυστηρό σύστημα εξέτασης και επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων. Προβλέπεται να συγκροτηθούν νέες επιτροπές στις οποίες θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι θα επιλέγονται με κλήρωση και θα είναι αμειβόμενοι. Το νέο καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλα τα ταμεία, ενώ συγκροτείται και Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο θα αναλάβει την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Εν συνεχεία και σταδιακά, θα επανεξετασθούν όλες οι συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από το «ξεκαθάρισμα» των αναπηρικών θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015 και εκτιμά ότι οι ανάπηροι - «μαϊμού» είναι περίπου 60.000-70.000. Πρόκειται, δηλαδή, για υγιείς ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους οι παθήσεις των οποίων δεν δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας.

Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση το νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που έχουν θεωρηθεί ως οριστικές.



Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας θεωρούνται οριστικές μετά τη γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών εφόσον:


- Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 7 συνεχών ετών κατά τη διάρκεια των οποίων έχει υποβληθεί σε τουλάχιστον τρεις εξετάσεις από υγειονομικές επιτροπές.

- Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 5 ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εξεταστεί τουλάχιστον δύο φορές από υγειονομικές επιτροπές.

Οσοι απολέσουν το δικαίωμα της σύνταξης λόγω αναπηρίας θα χάσουν τις συντάξεις τους. Θα μπορούν, ωστόσο, να μετρήσουν το χρόνο αναπηρίας ως συντάξιμο για να κατοχυρώσουν δικαίωμα λήψης σύνταξης λόγω γήρατος (με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης και την ηλικία).

Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας θα συγκροτήσει εντός των προσεχών ημερών με βάση το νόμο Λοβέρδου (3863/2010) μια ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη, για όλα τα ταμεία και για το Δημόσιο, με εκατοστιαία αναλογία σε έναν Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας.


Η ίδια επιτροπή θα καθορίσει και τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων θα καθορίζεται «επ' αόριστον». Από την 1/9/2011 θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Το ΚΕΠΑ θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων. Στο ΚΕΠΑ θα υπάγεται ειδικό σώμα ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας. 

Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση. Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής. 

Τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400.000 άτομα και αντιπροσωπεύουν το 14,5% των συνταξιούχων, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 7% έως 8%. Η μέση ηλικία των συνταξιούχων αναπηρίας είναι 10 χρόνια κάτω από τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης λόγω γήρατος και μπορεί να «κερδηθεί» με πολύ λίγα ένσημα. Το 30% των συντάξεων έχουν εκδοθεί με λιγότερα από 3.000 ένσημα. Το μέσο καταβαλλόμενο ποσό αναπηρικής σύνταξης είναι 517 ευρώ.

agelioforos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ