Ανεβάζει τα ποσοστά η αξιωματική αντιπολίτευση σύμφωνα με το "Βαρόμετρο" της Public Issue που πραγματοποίησε η Public Issue για την Καθημερινή και το ΣΚΑΪ. Οι πολίτες "βλέπουν" όλο και πιθανότερες τις πρόωρες εκλογές (62%), αν και μόλις το 34% θεωρεί ότι είναι απαραίτητο, από 29% ένα μήνα πριν.
Η εικόνα που έχουν οι πολίτες για την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα, αν και παραμένει πολύ κακή, βελτιώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πλέον το 11% εκτιμά ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση (από 7%), ενώ 82% σε λάθος (από 87%).
Σχεδόν το ένας στους τρεις Ελληνες (29%) δηλώνει ευθέως ότι συμμετέχει σε απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας (από έναν στους τέσσερις ή 25%).
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην παράσταση νίκης με 43% έναντι 16% του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιώντας άλμα σε σχέση με τις τιμές του Ιουνίου (27% έναντι 22%).
Αποχή/λευκό/άκυρο παραμένουν στην τιμή ρεκόρ του Ιουνίου, στο 38%, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις για ένα εκλογικό αποτέλεσμα αν γίνονταν σήμερα εκλογές να παραμένουν "αξιοπρεπείς" για τα κόμματα. Η εκλογική επιρροή των κομμάτων υπολογίζεται ως εξής:
Νέα Δημοκρατία 32,5%
ΠΑΣΟΚ 26,5%
ΚΚΕ 11,5%
ΣΥΡΙΖΑ 9%
ΛΑΟΣ 7,5%
Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%
Δημοκρατική Αριστερά 2%
Δημοκρατική Συμμαχία 1,5%
Λοιπά 6%
Σημειώνεται ότι στα Λοιπά "κρύβονται" τόσο το "Αρμα Πολιτών" του Γ.Δημαρά, οι κινήσεις του Μ.Θεοδωράκη "Σπίθα" και του Στ.Μάνου, όσο και η Χρυσή Αυγή και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κανένα από τα οποία δεν εμφανίζεται να συγκεντρώνει άνω του 1%.
Η ανάλυση της τρέχουσας αποχής συντείνει στο ότι η Νέα Δημοκρατία εάν γίνονταν εκλογές δεν θα μπορούσε να κερδίσει την αυτοδυναμία, καθώς έχει ως οροφή τις 147 έδρες.
Ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος στις θετικές γνώμες με 35%, αν και στάσιμος σε σχέση με τον Ιούνιο. Στο ίδιο ή πολύ κοντινό ποσοστό ανέβηκαν πλέον και οι τρεις ηγέτες της ήσσοντος αντιπολίτευσης: ο Γ.Καρατζαφέρης με 35% (από 29%), ο Αλ.Τσίπρας με 34% (από 29%) και η Αλέκα Παπαρήγα με 31% (από 25%). Ο Γ.Παπανδρέου επίσης ενίσχυσε τα ποσοστά του, σε 28% από 26%.
Ο πρόεδρος της ΝΔ διεύρυνε το προβάδισμά του και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, συγκεντρώνοντας 29% (από 23%), ενώ με την ίδια αφετηρία ο Γ.Παπανδρέου υποχώρησε ελαφρά, στο 22%. Πρώτος με διαφορά, παραμένει ο "κανένας" με 50%, αν και με σημαντική υποχώρηση από το 55% του Ιουνίου.
Μόλις ένας στους δέκα (10%) είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ένας στους 12 (8%) πιστεύει το ίδιο για την κυβέρνηση.
Η απογοήτευση από την αντιπολίτευση είναι πολύ μεγάλη, παρά την καθίζηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Στην ερώτηση για το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης το 25% δηλώνει "κανένα", ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει 21%, ο ΛΑΟΣ 17%, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ 14%.
Η κοινή γνώμη δεν μπορεί να διαμορφώσει σαφή γνώμη σχετικά με το είδος της κυβέρνησης που θεωρεί καταλληλότερη, εν μέσω κρίσης. Η οικουμενική συγκεντρώνει 24% (από 19%), μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ το 21% (από 17%), ενώ οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας παραμένουν σε μονοψήφια ποσοστά (5% και 7%)
Βελτιώθηκε εξάλλου ελαφρά η -ιδιαίτερα κακή- εικόνα που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή μία αντίστοιχη της ΝΔ, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Το 14% συνεχίζει να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ (από 12%), το 10% τη ΝΔ (από 9%), ενώ επτά στους δέκα επιμένουν ότι δεν είναι ικανή καμία από τις δύο (71% έναντι 74%).
troktiko.eu
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια: