Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΚΩΣ : Δεύτερο επιβαρυντικό πόρισμα για γυναικολόγο ακριτικού νησιού

Και νέες βαρύτατες πειθαρχικές ευθύνες σε ιατρό Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας ακριτικού νησιού καταλογίζονται σε νέο πόρισμα ελέγχου που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας που έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω.
 

Ο συγκεκριμένος ιατρός είχε καταγγελθεί από μια 32χρονη νοσηλεύτρια που κινδύνευσε να πεθάνει από σηψαιμία διότι κατά τη διάρκεια επέμβασης για τη διακοπή κύησης, υπαιτιότητά του, το κεφάλι του εμβρύου παρέμεινε στη μήτρα της.


Το όλο θέμα είχε προσλάβει μάλιστα πανελλήνια διάσταση με αποτέλεσμα να προκληθεί και παρέμβαση της πρώην Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.


Οι επιθεωρητές κκ Αρ. Μπογδάνης και Χρ. Κυριαζής στο αριθμ. Πρωτ. ΕΜΠ.154/10 πολυσέλιδο πόρισμα «κόλαφος» που εξέδωσαν σχετικά με το ως άνω περιστατικό είχαν ισχυριστεί ότι ο ιατρός είναι.... «επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία» ενώ θεωρούν ότι οι ιατρικές του γνώσεις δεν είναι επαρκείς!!
Διαπίστωσαν παραπέρα παράβαση του νόμου που απαγορεύει τη διενέργεια αμβλώσεων μετά την 12η εβδομάδα της κύησης και είχαν ζητήσει να επιληφθεί του θέματος ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος και η αρμόδια Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.


Θυμίζουμε ότι η 32χρονη είχε υποβάλει σχετική μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω τον Ιανουάριο του 2010 δια του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ενώ ο καταγγελλόμενος ιατρός με δηλώσεις του αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίστηκαν.
Χαρακτήρισε συγκεκριμένα τις καταγγελίες ανυπόστατες ενώ ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα ήταν πλήρως ενημερωμένη για τις πιθανές επιπλοκές της άμβλωσης, αλλά η ίδια επέμεινε να προχωρήσει.


Εν πάση περιπτώσει ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση αυτή, ένα νέο πόρισμα των επιθεωρητών έρχεται να επιβαρύνει περαιτέρω τη θέση του ιατρού.
Το ΣΕΥΥΠ επιλήφθηκε συγκεκριμένα της από 2 Φεβρουαρίου 2010 προφορικής καταγγελίας μιας νεαρής μητέρας στους επιθεωρητές κκ Χ. Κυριαζή και Αριστοτέλη Μπογδάνη που ευρίσκοντο για λόγους υπηρεσιακούς στο ακριτικό νησί. Η συγκεκριμένη κυρία καταλόγισε συγκεκριμένα βαρύτατες ευθύνες σε γυναικολόγο μαιευτήρα για την υγεία του παιδιού της, ηλικίας τριών ετών σήμερα, το οποίο πάσχει από σπαστική τετραπληγία μετά από παρατεταμένη περιγεννητική ασφυξία.


Ακολούθησε δύο μέρες μετά έγγραφη καταγγελία της συγκεκριμένης μητέρας προς το ΣΕΥΥΠ η οποία συνοδευόταν από στοιχεία τα οποία, κατά την άποψή της, τεκμηρίωναν τους ισχυρισμούς της σε βάρος του ιατρού αλλά και μιας μαίας.
Η συγκεκριμένη καταγγέλλουσα έχει στραφεί εξάλλου και κατά του ελληνικού δημοσίου και κατά του νοσοκομείου του ακριτικού νησιού ζητώντας αποζημιώσεις για τις βλάβες που έχει υποστεί η ίδια και η οικογένειά της.
Εν πάση περιπτώσει το όλο θέμα εξετάστηκε από το ΣΕΥΥΠ και την 30η Νοεμβρίου 2010 εκδόθηκε εντολή για τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Έρευνας.


Στα πλαίσια της ΕΔΕ εξετάστηκαν 8 άτομα. Ο καταγγελλόμενος ιατρός απάντησε με υπόμνημα στις καταγγελίες της μητέρας την 14η Μαρτίου 2011.
Οι επιθεωρητές κ.κ. Αριστοτέλης Μπογδάνης και Βικτώρια Ντούσκα που διενήργησαν την έρευνα διαπίστωσαν ότι την 12η Μαϊου 2008 και ώρα 22.30 η εγκυμονούσα τότε κάτοικος του νησιού στον 9ο μήνα εισήχθη στη γυναικολογική κλινική με ρήξη αμνιακού σάκκου, χωρίς ωδίνες και με τον τράχηλο της μήτρας κλειστό.


Ο γυναικολόγος λόγω των ανωτέρω ευρημάτων φέρεται να της πρότεινε να επιστρέψει στο σπίτι της και να επανέλθει την επόμενη ημέρα το πρωί που θα άρχιζε η προετοιμασία για τον τοκετό.


Η ίδια προτίμησε να παραμείνει στη γυναικολογική κλινική επικαλούμενη την ασφάλεια που της παρείχε η παραμονή της στο νοσοκομείο. Διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε ευπρεπισμός της, δεν ελήφθη η αρτηριακή πίεση, δεν έγινε αιμοληψία, δεν συνδέθηκε με τον καρδιοτοκογράφο και μεταφέρθηκε στον θάλαμο νοσηλείας. Την 13η Μαϊου 208 και ώρα 07.30 γέννησε με φυσιολογικό τοκετό και η μαία είχε ελέγξει τους παλμούς της 4 φορές. Σε μια από τις τέσσερις φορές την 05.00 διαπίστωσε αλλοιώσεις των παλμών του εμβρύου και το απέδωσε σε κινήσεις του.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 12ης Μαϊου 2008 οι πόνοι της εγκυμονούσας γίνοταν όλο και πιο δυνατοί. Την 08.30 έκανε εμετό και η μαία της έδωσε δύο χάπια κατ’ εντολή του γιατρού. Λίγα λεπτά αργότερα οι πόνοι έγιναν αφόρητοι. Στις 06.50 έφτασε στο νοσοκομείο ο γυναικολόγος. Στις 07.00 η μαία παρουσία του προσπαθούσε να ανιχνεύσει τους παλμούς του εμβρύου και οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.


Ακολούθησε πανικός. Ο γυναικολόγος έδωσε εντολή για επείγουσα καισαρική. Η εγκυμονούσα του επεσήμανε ότι έχει το αίσθημα ότι επίκειται φυσιολογικός τοκετός. Γύρω στις 07.30 γέννησε το νεογνό το οποίο ήταν άπνοο, άσφυγμο, αναντίδραστο χωρίς καρδιακούς παλμούς. Διασωληνώθηκε από τον αναισθησιολόγο και διεκομίσθη μέσω άλλου νησιού στην Αθήνα.


Οι επιθεωρητές διαπιστώνουν παραπέρα ότι ο ιατρικός φάκελος της μητέρας και του νεογνού είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος.Στα συμπεράσματα του πολυσέλιδου πορίσματός τους οι επιθεωρητές κρίνουν ότι ο γυναικολόγος διέπραξε ιατρικό λάθος γιατί με το που εμφανίστηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα δεν έδωσε εντολή στη μαία να την υποβάλει στις απαραίτητες εξετάσεις ενώ δεν συνδέθηκε σε καρδιοτοκογράφο παρότι υπήρχαν δύο διαθέσιμοι.


Όταν δε διαπιστώθηκε την 05.00 ότι υπήρχαν αλλοιώσεις των παλμών έπρεπε να είχε συνδεθεί η εγκυμονούσα με καρδιοτοκογράφο.
Λείπουν δε τόσο από τον φάκελο της μητέρας όσο και τον φάκελο του νεογνού τα φύλλα νοσηλείας.


Στο έντυπο εισαγωγής του νεογνού στην κλινική του νοσοκομείου ο γυναικολόγος αναφέρει «αναπνευστική δυσχέρεια». Η αιτία διακομιδής του νεογνού στην Αθήνα ήταν οι ανεπανόρθωτες εγκεφαλικές βλάβες μετά από παρατεταμένη περιγεννητική ασφυξία για την οποία οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι αποκλειστικά υπεύθυνος ήταν ο γυναικολόγος ιατρός.


Σε ό,τι αφορά τα χάπια που είχαν χορηγηθεί στην εγκυμονούσα φέρεται να προκύπτει ότι επρόκειτο για δύο ταμπλέτες cytotec (προσταγλανδίνες) και σκοπός ήταν να την βοηθήσουν στο στομάχι.


Οι επιθεωρητές τονίζουν ότι λίγα λεπτά μετά την κατάποση των χαπιών ακολούθησε τετονική σύσπαση της μήτρας, αφόρητοι πόνοι, εγκεφαλική υποξαιμία του εμβρύου και τοκετός ενός νεογνού άπνοου, χωρίς σφυγμό, χλωμό και αναντίδραστο.


Η χορήγηση των συγκεκριμένων χαπιών από τη μαία, όπως τονίζουν οι επιθεωρητές, αποτελεί ολέθριο ιατρικό λάθος.

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 

ΠΗΓΗ : dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ