Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με γραπτή ερώτηση του προς την Κομισιόν, αναφερόταν σε συγκεκριμένες δηλώσεις του Όλι Ρέν, ο οποίος έθετε ως προυπόθεση την πολιτική συναίνεση μεταξύ πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να δοθεί το ‘νέο πακέτο βοήθειας’ προς την Ελλάδα.
Έτσι ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρώτησε ευθέως τον Όλι Ρεν : Με βάση ποιες διατάξεις των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δικαίωμα Επίτροπος να κάνει υποδείξεις και να παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική κατάσταση των χωρών μελών της ΕΕ;.
Την απάντηση έδωσε ο Όλι Ρέν, ο οποίος αφενός αποδέχεται σιωπηρά ότι παρανομεί παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά της Ελλάδας, και αφετέρου προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα, ''φοράει το καπέλο'' του μέλους της Τρόικας, του εκπροσώπου των δανειστριών χωρών της Ελλάδας και των αγορών, ρόλος που του δίνεται μέσω του Μνημονίου.
Ο Επίτροπος είπε επί λέξη:''Λαμβανομένων υπόψη των σημαντικών και πολύπλοκων προσαρμογών που απαιτούνται για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απαιτούν ευρεία πολιτική στήριξη από τα κυριότερα ελληνικά πολιτικά κόμματα ως προϋπόθεση για την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη.Ως εκ τούτου, επιδιώκοντας τη συμφωνία των κυριότερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων για το μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα, και ειδικότερα για το μνημόνιο συνεννόησης, το κλιμάκιο της τρόικας (Επιτροπή/ΔΝΤ/Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)) αποσκοπεί στην εξασφάλιση της πλήρους αποδοχής του περιεχομένου του προγράμματος από την ελληνική πλευρά. Η πολιτική αυτή συναίνεση είναι κρίσιμη για την επιτυχία του προγράμματος, δεδομένου ότι μόνο η ευρεία πολιτική υποστήριξη μπορεί να εγγυηθεί σε βάθος χρόνου την απαρέγκλιτη υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων οικονομικής προσαρμογής, και συνεπώς να πείσει τις αγορές ότι η Ελλάδα βάζει τάξη στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά της''.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει, το κατά πόσον είναι εφικτή η έκδοση ευρωομολόγων, μέχρι τό τέλος του έτους, δήλωσε επίσης ο Όλι Ρεν, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
''Ολοι ανησυχούμε έντονα για τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση'' είπε με έμφαση τονίζοντας όμως ότι τα ευρωομόλογα θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι του συνόλου του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης.
Παράλληλα ο κ. Ρεν δήλωσε απογοητευμένος γιατί ακόμα δεν τα έχουν βρει Ευρωκοινοβούλιο και Συμβούλιο ΕΕ για την έγκριση του πακέτου οικονομικής διακυβέρνησης και τα υγιή δημοσιονομικά στην Ευρώπη.
newsit.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια: