Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ: Συνάντηση Α. Σαμαρά με την Υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου


Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε, σήμερα, στα γραφεία του κόμματος, την Υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου και συνεργάτες της, μετά από το αίτημά της να τον ενημερώσει για το σχέδιο νόμου –πλαισίου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στη συνάντηση, παρευρέθησαν ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Παιδείας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο αναπληρωτής υπεύθυνος, βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος και ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Ν. Δ. κ. Κ. Αρβανιτόπουλος.

Μετά τη συνάντηση, ο Τομεάρχης της Ν.Δ. κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Κατά τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, επαναλάβαμε την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας, ότι στα μείζονα και τα σημαντικά, όπως τα θέματα της Παιδείας, πρέπει να υπάρχει σύνθεση ιδεών και απόψεων, έτσι ώστε να υπάρχει συναίνεση για να μπορούμε να εκπονήσουμε στρατηγική μακροπρόθεσμη, που να μην αλλάζει ούτε από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση ούτε από Υπουργό σε Υπουργό.

Μας κάνει, όμως, εντύπωση το γεγονός ότι παρ’ όλο που είχαμε καταλήξει ομοφώνως σε κάποια πορίσματα, στον εθνικό διάλογο που κάναμε για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και αφορούσαν και στον τρόπο εισαγωγής των παιδιών στα Πανεπιστήμια, εντούτοις, μετά από δύο χρόνια, αντί να συνεχίσουμε από κει που είχαμε μείνει πριν από τις εκλογές, αρχίζουμε να μιλάμε μόνο για τα Πανεπιστήμια, χωρίς να εφαρμόζουμε τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου που αφορούσαν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.



Θεωρούμε πάρα πολύ λογικό το αίτημα της Ακαδημαϊκής Κοινότητας -αυτό το μήνα, τον Ιούλιο, και τον Αύγουστο λειτουργούν τα πάντα λίγο πιο υποτονικά- να τους δοθεί ο χρόνος προκειμένου να εκτιμήσουν σωστά το Σχέδιο Νόμου, έτσι ώστε από Σεπτέμβρη να μπορούν να καταθέσουν συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις. Ένα από τα βασικά ζητήματα που θέσαμε είναι να δοθεί χρόνος τόσο στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε να συνυπολογίσει τα θέματα, τα οποία θέσαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Όπως :

· Ζητήματα, που έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων, αφού αυτά τα οποία προτείνονται με το Σχέδιο Νόμου καταστρατηγούν - κατά τη δική μας εκτίμηση - τη διοικητική αυτοτέλεια και αυτονομία των Πανεπιστημίων, όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.

· Ζητήματα που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των Πανεπιστημίων, με δίπολα που, πολλές φορές, δημιουργούν σύγχυση αρμοδιοτήτων.

· Ζητήματα σχετικά με τα τρία έτη σπουδών, με δεδομένο ότι στην Ευρώπη σήμερα επανεξετάζεται το όλο ζήτημα που αφορά στους τετραετείς κύκλους σπουδών, όπως ήδη ισχύει στην Ελλάδα.

· Ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα συγγράμματα.

· Και, κυρίως, ζητήματα σχετικά με την κατάργηση του θεσμού των λεκτόρων , που εμείς πιστεύουμε, ότι προσφέρει αρκετά σημαντικά στα Πανεπιστήμια.



Θεωρούμε ότι η κα Υπουργός, θα εξετάσει και θα συνυπολογίσει όλα αυτά τα ζητήματα και θέλουμε να πιστεύουμε, ότι, καλή τη πίστη, τον Σεπτέμβρη - αν κάνει αποδεκτό το αίτημα να δώσει το χρόνο- θα θέσει ένα καινούργιο Σχέδιο Νόμου, που όλα αυτά θα τα έχει συνυπολογίσει και θα τα έχει συνεκτιμήσει έτσι ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν ενωμένοι σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Παιδεία και στο χώρο των Πανεπιστημίων».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ