Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

KΥΚΛΑΔΕΣ : Καρδιολόγος on-line στις Κυκλάδες !!!

Ραντεβού με τον καρδιολόγο… εξ αποστάσεως θα έχουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα 5.000 άνθρωποι στα νησιά του Αιγαίου. Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα θα εξεταστούν για την πρώιμη ανίχνευση της υπερχοληστεριναιμίας, της αρτηριακής υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη και τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς.

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές τηλεϊατρικής που υπάρχουν στα νησιά των Κυκλάδων. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εξέταση μπορεί να γίνεται από έναν γενικό ιατρό που πιθανόν να βρίσκεται σε ένα μικρό νησί, όμως η διάγνωση θα γίνεται από καρδιολόγους μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας (Τζάννειο, Αττικό, Ασκληπιείο), τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα» λέει ο κ. Σωτήρης Ζώτος Υποδιοικητής της Β΄ Διοίκησης Υγειονομικών Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου.

«Βάση δεδομένων»

«Είναι ένα πρώτο μικρό δείγμα των δυνατοτήτων που δίνει η τηλεϊατρική. Θα εφαρμοστεί σε ένα προληπτικό πρόγραμμα όπως είναι το συγκεκριμένο. Τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουμε θα χρησιμεύσουν ως βάση δεδομένων στο μέλλον ενώ θα μπορούν αποτελέσουν και μια καλή αρχή προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της τηλεϊατρικής και για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών» υποστηρίζει ο κ. Ζώτος. «Η Ελλάδα λόγω του δυσπρόσιτου ορισμένων περιοχών και του νησιωτικού χαρακτήρα της έχει ανάγκη να αναπτύξει την τηλεϊατρική», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, η χρήση της τηλεϊατρικής μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αεροπορικών διακομιδών, να συντελέσει σε ταχύτερες και ακριβέστερες διαγνώσεις, αλλά και να βοηθήσει στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της Υγείας. «Ακόμα και υπηρεσίες που θα ήταν δύσκολο να υπάρχουν σε ένα μικρό νησί, όπως π. χ. ψυχικής υγείας μπορεί να καλυφθούν με την χρήση της τηλεϊατρικής», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Τσιργής, διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, το οποίο θα είναι το συντονιστικό κέντρο του όλου εγχειρήματος.

Στις μέρες μας τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για περίπου δύο εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρώπη, το 40% του συνολικού αριθμού θανάτων. «Ισως και λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε έξαρση του φαινομένου», τονίζει ο κ. Ζώτος.
 
 
Μένουν κενές θέσεις παρά την κρίση

Τα νησιά των Κυκλάδων δέχονται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι οι υπάρχουσες ιατρικές υποδομές να μην επαρκούν πάντα. «Οι μεγαλύτερες ελλείψεις μας αφορούν παθολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό» λέει ο κ. Τσιργής. Ο κ. Τσιργής στέκεται στα δημοσιονομικά προβλήματα που κάνουν αδύνατη την πρόσληψη προσωπικού. «Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπάρχει δυσκολία να βρεθεί προσωπικό ακόμα και για θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Στις Κυκλάδες υπάρχουν 83 οργανικές θέσεις αγροτικών γιατρών, πάνω από 30 είναι κενές. Ακόμα και στις σημερινές συνθήκες ανεργίας δύσκολα πείθεται ο άλλος να μετακομίσει σε ένα μικρό νησί».


Το σύστημα Δήλος


Το σύστημα τηλεϊατρικής Δήλος χρηματοδοτήθηκε από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και είναι εγκατεστημένο σε 24 σημεία των Κυκλάδων. Διαθέτει σύστημα τηλεμετρίας του ασθενούς και σύστημα τηλεδιάσκεψης. «Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί επειδή υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από τους τοπικούς γιατρούς και έλλειψη εκπαίδευσης των εν δυνάμει χρηστών» λέει ο κ. Ζώτος. «Ομως», καταλήγει, «με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις μπορεί να μπει εύκολα σε μερική παραγωγική λειτουργία».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ