Σημαντική είναι η αύξηση των περιστατικών εκβρασμού θαλάσσιων χελωνών στις ακτές της Ρόδου στη διάρκεια των πρώτων οκτώ μηνών του έτους που διανύουμε. Συνολικά, από τις 23 θαλάσσιες χελώνες (20 άτομα Caretta caretta και 3 άτομα Chelonia mydas) που εκβράσθηκαν και καταγράφηκαν το 2011 από τον Υδροβιολογικό Σταθµό Ρόδου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, οι 21 ήταν νεκρές.
Τα συχνότερα αίτια θανάτου είναι η κατάποση αγκιστριών ή τα βαθιά τραύματα. Σημειώνεται ότι 16 νεκρά άτομα μεγάλου μεγέθους του είδους Caretta caretta εντοπίσθηκαν από τον Ιούνιο έως τις αρχές του Σεπτεμβρίου, γεγονός σπάνιο για την περιοχή μας, τουλάχιστον με βάση τα δεδομένα που διαθέτει ο Υ.Σ.Ρ. Μια μεγάλη πράσινη χελώνα Chelonia mydas, βαθιά τραυματισμένη στο κρανίο, που εντοπίσθηκε από ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας στην περιοχή Καλάθου βρίσκεται τώρα υπό κτηνιατρική παρακολούθηση στις εγκαταστάσεις του ΥΣΡ.
Ο Σταθμός, πέρα από την καταγραφή των περιστατικών, λειτουργεί και ως “ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ” για την ευρύτερη περιοχή της ∆ωδεκανήσου, ανταποκρινόμενος άμεσα σε περίπτωση εκβρασμού νεκρών, τραυματισμένων ή σε κατάσταση δυσκολίας θαλάσσιων απειλούμενων ζώων (όπως θαλάσσιων χελωνών, κητωδών, Μεσογειακών φωκιών) τα οποία προστατεύονται από την Εθνική και Διεθνή νομοθεσία (βλέπε CITES, IUCN). Το επιστημονικό προσωπικό του Σταθμού προσφέρει αρχικά άμεση φροντίδα στα τραυματισμένα ζώα μέσα στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου και κατόπιν, εάν απαιτείται, αναλαμβάνει την αποστολή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων.
Η κινητοποίηση για τα παραπάνω περιστατικά, η οποία αφορά κυρίως θαλάσσιες χελώνες, εντάσσεται στις διευρυμένες δράσεις του Υδροβιολογικού Σταθµού Ρόδου με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και υλοποιείται σε συνεργασία µε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου και τις Λιμενικές Αρχές των γειτονικών νησιών της Δωδεκανήσου, καθώς και με τη Διεύθυνση Δασών.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο Υ.Σ.Ρ. καλεί τους πολίτες, τους αλιείς και τους επισκέπτες του νησιού, να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία απέναντι στο θαλάσσιο περιβάλλον: Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ!
Τέλος, με το παρόν δελτίο τύπου, ο ΥΣΡ θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια όλους τους πολίτες που συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης των θαλάσσιων απειλούμενων ειδών.
Δεν υπάρχουν σχόλια: