Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ : Βαρύς χειμώνας έρχεται για τους νησιώτες

Αντιμέτωποι με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων βρίσκονται οι κάτοικοι πολλών νησιών της χώρας, ιδιαίτερα των μικρών, μετά τη διακοπή των δρομολογίων περίπου 74 ημεροπλοίων, εξαιτίας των πλαστών πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που τους είχε εκδώσει το γραφείο του Ρωσικού Νηογνώμονα στον Πειραιά.

 



Σε αυτή τη δυσκολία ήρθε να προστεθεί άλλο ένα πρόβλημα, που έχει να κάνει με την καθυστέρηση των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα κάτοικοι και φορείς των νησιών να ανησυχούν για το χειμώνα που έρχεται και να περιμένουν τις λύσεις από τα αρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Οκτώ βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδη με θέμα τον κίνδυνο απομόνωσης της νησιωτικής Ελλάδας.

Οι βουλευτές (Λασιθίου, Κυκλάδων, Λέσβου, Κέρκυρας, Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χίου) σημειώνουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μείνουν τα νησιά σύντομα χωρίς πλοία και μάλιστα εντός της χειμερινής περιόδου.

«Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες αποτελούν γέφυρες ζωής για τα ελληνικά νησιά, των οποίων η ανάπτυξη και η επιβίωση των κατοίκων κυριολεκτικά εξαρτάται από τις καθημερινές προσεγγίσεις των πλοίων της γραμμής», επισημαίνουν και ερωτούν τους δύο υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να λύσουν τα προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι πριν από μερικές μέρες ο δήμαρχος της Σύμης Λ. Παπακαλοδούκας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί του μετά την ακινητοποίηση των τουριστικών σκαφών.

Τόνισε ότι στη Σύμη πηγαίνουν πλέον μόνο δύο σκάφη από τη Ρόδο, τα οποία στοιχίζουν 35 ευρώ πήγαινε-έλα, ενώ αυτά που βρίσκονται ακινητοποιημένα στο νησί λόγω της εμπλοκής με τον Ρωσικό Νηογνώμονα κόστιζαν περίπου 11 ευρώ.

Γεγονός που έχει αποτέλεσμα οι τουρίστες να προτιμούν να μένουν στη Ρόδο και έτσι η Σύμη να χάνει την ημέρα περίπου 1.500 με 2.000 τουρίστες και από την άλλη οι κάτοικοι του νησιού να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στις μετακινήσεις τους.

Και δεν είναι ο μόνος δήμαρχος που διαμαρτύρεται, καθώς και άλλοι κάνουν λόγο για τεράστιες δυσκολίες που έχουν προκύψει από την ακινητοποίηση των τουριστικών σκαφών ακόμα στην τροφοδοσία των νησιών, ενώ αναμένουν το διαγωνισμό για τις άγονες για να βεβαιωθούν ότι τα νησιά τους θα έχουν καράβια το χειμώνα. 


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ