Με την προσδοκία, το Ελληνορωσικό Επενδυτικό Συνέδριο της Ρόδου να αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, έγινε χθες η έναρξη των εργασιών του στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
Παρουσία πολιτικών και οικονομικών παραγόντων των δύο χωρών, όπως επίσης των τοπικών αρχών και φορέων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου λέγοντας τα εξής:
«”Η Ρόδος και η Ελλάδα λένε πολλά στη ψυχή των Ρώσων”.
Μια φράση που έμεινε στο μυαλό μου διότι για μένα σήμαινε πολλά.
Την άκουσα από τον καλό φίλο Βλαντιμίρ Ζίντκικ, όταν πριν ένα χρόνο, μαζί με άλλους αξιωματούχους από τη Ρωσία, με επισκέφθηκαν στη Νομαρχία.
Κράτησα αυτή τη φράση πιστεύοντας ότι δεν ήταν μια απλή διπλωματική φιλοφρόνηση.
Είχα και έχω την ευτυχία και το προνόμιο να νοιώθω αυτό το αίσθημα της βαθιάς φιλίας, κάθε φορά που επισκέπτομαι τη Μόσχα και κάθε φορά που σας υποδεχόμαστε στη Ρόδο.
Σε αυτή τη φράση του φίλου Βλαντιμίρ, εγώ τουλάχιστον, επένδυσα πολλά.
Από τις πρώτες μας επαφές στηρίζαμε πολλές προσδοκίες στο φιλελληνισμό των Ρώσων.
Δεν ήταν εύκολες εποχές. Επικρατούσε δυσπιστία και επιφυλακτικότητα.
«Τι μπορούμε να καταφέρουμε με τους Ρώσους, τι μπορούν
να μας προσφέρουν;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα όσων είχαν δεύτερες σκέψεις.
Ίσως κάποιοι πίστευαν ότι οι συναντήσεις μας σε Ρόδο και Μόσχα είχαν εθιμοτυπικό και μόνο χαρακτήρα για να ανταλλάξουμε ευχές και αναμνηστικά δώρα. Διαψεύσαμε τις όποιες επιφυλάξεις.
Ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και η θεαματική αύξηση των αφίξεων δίνει πολλές απαντήσεις.
Στην περίπτωση της Ρωσικής αγοράς, οι αριθμοί λένε μονάχα την αλήθεια.
Βήμα – βήμα, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, οικοδομήσαμε ισχυρούς δεσμούς φιλίας και εμπιστοσύνης.
Αυτούς θα επιβεβαιώσουμε αυτές τις μέρες στη Ρόδο. Μαζί ορίζουμε σήμερα ένα νέο σημείο εκκίνησης.
Η τουριστική συνεργασία ήταν και παραμένει το πρώτο σταθερό βήμα προσέγγισης των δύο λαών και δουλεύουμε συστηματικά για να εδραιωθεί.
Είναι υπόσχεση όλων απέναντι στον Ρώσο επισκέπτη να ικανοποιούμε την απαίτηση και το «θέλω» του.
Εμείς, οι πολιτικές αρχές, οι παραγωγικοί μας φορείς, ο ξενοδόχος και ο ξενοδοχοϋπάλληλος, ο τουριστικός πράκτορας, ο έμπορος, ο εστιάτορας, κάθε επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στην τουριστική μας βιομηχανία έχει στρατευθεί στην κοινή προσπάθεια για ακόμα ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τον επισκέπτη μας.
Η χώρα μας δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή κρίση. Θα βγει όμως απ’ αυτήν, όπως το ‘χει κάνει και στο παρελθόν.
Ξέρουμε ότι απαιτούνται θυσίες, επώδυνη αυτοκριτική και μια συλλογική αυτογνωσία.
Το είπα στην Αθήνα προ ημερών, το επαναλαμβάνω και εδώ διότι θέλω να το ακούσετε και όλοι εσείς που μας επισκέπτεστε.
Μέσα από το Ελληνορωσικό Επενδυτικό Συνέδριο πρέπει να δώσουμε μια απάντηση σε όσους καλλιεργούν μια ψευδή εντύπωση για την Ελλάδα.
Αυτή η χώρα δεν είναι καμένη γη, για την οποία δεν αξίζει κανείς «να πετάξει τα λεφτά του».
Η έξοδος όμως από την κρίση και τα αδιέξοδα απαιτεί να απαλλαγούμε από συμπλέγματα και να αναλάβουμε δράση.
Η επένδυση δεν μπορεί να είναι μια απαγορευμένη λέξη.
Δεν αφορίζουμε την επιχειρηματικότητα. Ο επιχειρηματίας δεν είναι ο εχθρός.
Εχθρός είναι η ακινησία και η αδράνεια. Να σηκώνεις τείχη και να απομονώνεσαι.
Εκεί που άλλοι νομίζουν ότι τα πάντα γκρεμίζονται γύρω μας, εμείς ας χτίσουμε. Όταν άλλοι υποτάσσονται στη μοιρολατρία και το φόβο, εμείς εδώ ας δείξουμε το δρόμο της ελπίδας και της προσδοκίας.
Ο ήλιος, ο άνεμος, το κύμα και η γη μας, είναι οι δικές μας ανεξάντλητες πρώτες ύλες. Ο πολιτισμός μας, η ιστορία, οι άνθρωποι συνθέτουν ένα περιβάλλον που μπορεί να εμπνεύσει και να γεννήσει νέες ευκαιρίες.
Αυτές πρέπει να αναζητήσουμε και να αξιοποιήσουμε.
Με ανοικτό μυαλό και καλή πίστη. Με διαφάνεια και καθαρούς κανόνες.
Κερδισμένη δεν πρέπει να βγει μόνο η μία πλευρά.
Και οι δύο οφείλουμε να αποκομίσουμε οφέλη από αυτήν τη συνεργασία.
Σε αυτό το τοπίο, δεν αναζητάς μόνο ευκαιρίες.
Θέλεις να έχεις κοντά σου εταίρους και συμμάχους.
Να δημιουργείς συμμαχίες που να στηρίζονται σε γερά θεμέλια.
Να έχεις δίπλα σου φερέγγυους συνομιλητές και συνεργάτες.
Αυτούς βλέπω στα πρόσωπα όλων εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.
Η Ρόδος διαχρονικά ήταν η πύλη για νέες ευκαιρίες και έδινε το δικαίωμα στο όνειρο και στην επιτυχία.
Σήμερα, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, το Νότιο Αιγαίο γίνονται η λεωφόρος για να μεταδοθούν σε όλη την Ελλάδα τα μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας, ότι η δημιουργία και η ανάπτυξη δεν είναι ένα χαμένο στοίχημα.
Με την ευχή και την πεποίθηση ότι αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε και ότι σε αυτές τις δύο ημέρες θα γίνει ένας ουσιαστικός και δημιουργικός διάλογος, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου.
Σας ευχαριστώ…».
«Έχουμε πολλά να
κάνουμε μαζί…»
Νωρίτερα, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, επισημαίνοντας την κοινή θρησκευτική συνείδηση των δύο λαών, ενώ ο δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς ανέλυσε στους συνέδρους το τουριστικό προφίλ και τα πολλά ελκυστικά «πρόσωπα» του νησιού που το καθιστούν ιδανικό προορισμό.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης μετέφερε τις ευχές του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ελπίζοντας η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να βρει μιμητές σε όλη την Ελλάδα.
Τις ευνοϊκές συνθήκες και προϋποθέσεις που διαμορφώνονται για ακόμα μεγαλύτερη εισροή Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα και τις πολλές ευκαιρίες για αποδοτικές επενδύσεις που προσφέρει η χώρα μας, ανέλυσε ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.
«Έχουμε πολλά να μοιραστούμε και οφείλουμε να στηρίζουμε ανάλογες διοργανώσεις που συμβάλλουν στην προσέγγιση των δύο λαών», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης.
Στο παρελθόν και στην ιστορική διαδρομή των Ελληνορωσικών σχέσεων, με την καταλυτική παρουσία του Ιωάννη Καποδίστρια, αναφέρθηκε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνορωσικής Φιλίας, ο οποίος σημείωσε ότι το Συνέδριο αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα νέο σημείο επανεκκίνησης για τις σχέσεις των δύο λαών.
Οι κ.κ. Αντώνης Καμπουράκης και Κώστας Χρυσοχοϊδης, πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αντίστοιχα, τόνισαν πως σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, η Ρωσία στέκεται στο πλευρό μας, προσθέτοντας πως «τώρα είναι η ώρα των δράσεων και όχι για ευχολόγια».
Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι αξιωματούχοι, εξέφρασαν με ενθουσιασμό και με επιχειρήματα τη θέληση των ιδίων και της χώρας τους να στηρίξουν την Ελλάδα και την εθνική μας οικονομία, υπογραμμίζοντας πως «η κρίση γεννά ευκαιρίες».
Έφεραν μάλιστα ως παράδειγμα, την ίδια τη Ρωσία που πέρασε από ανάλογη δοκιμασία και σήμερα αποτελεί μια μεγάλη οικονομική δύναμη.
Τομείς που προσφέρονται για σοβαρές επενδύσεις, με μετρήσιμο αποτέλεσμα ακόμα και στη μείωση του χρέους της χώρας, όπως ειπώθηκε, είναι ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας με την παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων, η κτηματαγορά, η ναυτιλία κλπ.
Μεταξύ άλλων, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών του Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου, τοποθετήθηκαν επίσης οι:
G. Muradov, Αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού για τα θέματα της κοινοπολιτείας ανεξαρτήτων κρατών, αποδήμων ομογενών και διεθνούς ανθρωπιστικής συνεργασίας.
Yuri Azarov, Γενικός Διευθυντής, Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Μόσχας.
Borisov Al., Αντιπρόεδρος του Ομοσπ. Συμβουλίου, της Επιτροπής για τη Νεολαία και τον Τουρισμό
Μ.Ε. Ντιμίτριεβ, Πρόεδρος Ιδρύματος «Κέντρο Στρατηγικών Επεξεργασιών»
Kazakovtsev Ol., Μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπ. Επιτροπής για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές και Νομισματική Κυκλοφορία
Χρ. Δήμας, Πρόεδρος Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου
Γ. Χονδρογιάννης, Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος & Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κέρκυρας
Γ. Πατσιαβός, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών.
Πολλοί εκ των ομιλητών, όπως και άλλοι, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αναλυτικότερα και με πιο συγκεκριμένες προτάσεις στα τέσσερα θεματικά workshop που πραγματοποιούνται σήμερα στο ξενοδοχείο Rodos Pallas.
Δεν υπάρχουν σχόλια: