Συνεδρίασε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων.
Η σύγκληση του οργάνου έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Φώτη Χατζηδιάκου, ο οποίος επεσήμανε στους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, υπηρεσιών, υπηρεσιών και εθελοντικών ομάδων (Πυροσβεστική, Αστυνομική Διεύθυνση, 95 ΑΔΤΕ, Δασαρχείο, Λιμενικό, Περιφέρεια, Δήμος, ΕΞΡ κλπ) την ανάγκη για συνεργασία και άριστο συντονισμό, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, των μέσων και των πόρων.
«Σε αυτήν την προσπάθεια, όπως κάθε χρόνο, οφείλουμε να είμαστε όλοι μαζί, καθώς το κόστος για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων είναι ασύγκριτα μικρότερο από την αποκατάσταση των καταστροφικών τους συνεπειών» τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος επικαλέστηκε τις εμπειρίες του παρελθόντος. Ζήτησε επίσης από κάθε φορέα να κάνει έναν απολογισμό των όσων έγιναν, ποια είναι η κατάσταση σήμερα και ποιες είναι οι ανάγκες ή οι ελλείψεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Περιφέρεια θα φροντίσει για τη διάθεση καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων.
Η Τμηματάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κα Ιωάννα Γαϊτάνη έθεσε υπόψη των μελών του Οργάνου τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που ήταν τα εξής:
1. Χαρτογράφηση κινδύνου πλημμυρών – ιρλανδικές διαβάσεις
2. Έλεγχος και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων
3. Έλεγχος και συντήρηση οδικού δικτύου και καθαρισμός φρεατίων απορροής όμβριων υδάτων
4. Αντιδιαβρωτικά έργα σε κατεστραμμένες από πυρκαγιές δασικές εκτάσεις
5. Έλεγχος και καθαρισμός κοιτών ρεμάτων
6. Συντονισμός και συνεργασία φορέων για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων
7. Οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών λόγω πλημμυρικών φαινομένων
8. Κινητοποίηση και συντονισμός Εθελοντικών Οργανώσεων - Οργάνωση Εθελοντισμού σε επίπεδο Δήμων
9. Αναθεώρηση Σχεδιασμού βάσει του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης».
Στην εισήγησή της, η κα Γαϊτάνη υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να προβούν στον καθαρισμό των ρεμάτων καθώς και των φρεατίων απορροής όμβριων υδάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς τους.
Επιπλέον, οι πληγείσες από τις δασικές πυρκαγιές περιοχές, θα πρέπει να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα πρόληψης με δεδομένο τον κίνδυνο εμφάνισης διαβρωτικών και πλημμυρικών φαινομένων πλησίον ποταμών και υδατορεμάτων.
Ιδιαίτερα μέτρα πρόληψης θα πρέπει να ληφθούν στις περιοχές όπου το οδικό δίκτυο διασταυρώνεται με χείμαρρους χωρίς γέφυρα (ιρλανδικές διαβάσεις)».
Επίσης, ζητήθηκε από όλες τις δημοτικές ενότητες να συντάξουν μνημόνια ενεργειών.
Με αφορμή την ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη, ότι υπό το βάρος της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής οι πόροι προβλέπεται να είναι φέτος περιορισμένοι, εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα καλυφθούν τυχόν κενά σε εξοπλισμό και μέσα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την οργάνωση, τη συνεργασία και την επαγρύπνηση όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Κατά την πολύωρη συζήτηση υπογραμμίστηκε πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα, με όλες τις πλευρές να επισημαίνουν ότι «έχουμε συναίσθηση των ευθυνών μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια: