Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Οι χώροι με υψηλά πολλαπλασιαστικά οφέλη θα απορροφήσουν τα λιγότερα χρήματα από το ΕΣΠΑ

Σε περίοδο βαθιάς ύφεσης χρειάζονται επενδύσεις στην παραγωγή και τις υπηρεσίες με μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη. Ο χώρος με τα περισσότερα πολλαπλασιαστικά οφέλη στη χώρα είναι αυτός που αναφέρεται στην έρευνα και την καινοτομία και το ΕΣΠΑ έπρεπε να κατευθυνθεί, ειδικά αυτήν την φορά, σε τομείς που παράγουν πλούτο, αποτελώντας εγγύηση για την απασχόληση στην μακροπρόθεσμη όμως περίοδο.
 






Επίσης τομείς προτεραιότητας όφειλαν να είναι κλάδοι με χαμηλή παραγωγικότητα, όπως ο τουρισμός, έτσι ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση. Εν τέλει, αντί των δεκάδων δημοσίων μικρών έργων, έπρεπε να προωθηθούν μόνο λίγα και μεγάλα έργα.

Αυτά υπογράμμισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δ. Μάρδας κατά τη συζήτηση με θέμα "Οικονομική κρίση, αίτια και προοπτικές" που διοργάνωσαν οι απόφοιτοι του London School of Economics σήμερα το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

''Λύσεις που προτείνουν πολλά μικρά δημόσια έργα παντού, για να ικανοποιηθούν απλά οι τοπικοί άρχοντες και να δοθεί (προσωρινά φυσικά) δουλειά τον κόσμο, μπορεί να εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες, δεν εξυπηρετούν όμως την οικονομία'' ανέφερε ο κ. Μάρδας.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν κατέχει ιδιαίτερα άσχημη θέση διεθνώς ως προς τις υποδομές που διαθέτει. Βρίσκεται στην 67η θέση (σε 142 χώρες) σύμφωνα με το World Competitiveness Report. Αντίθετα σε χώρους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την επιχειρηματικότητα παραμένει πολύ πίσω. (Ο μέσος όρος όλων των κριτηρίων που μετρούν την ανταγωνιστικότητα μας δίνει την 90η θέση).

Ως προς τον προσανατολισμό των κονδυλίων, ο κ. Μάρδας αναφέρει ότι σύμφωνα με πίνακα που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης (http://www.mindev.gov.gr/?p=6278) όπου εκτίθενται τα 181 έργα προτεραιότητας, οι χώροι με υψηλά πολλαπλασιαστικά οφέλη θα απορροφήσουν μόνο 2.131 εκ. ευρώ, από ένα σύνολο προϋπολογισμού 11.518 εκ. ευρώ περίπου. Η πίτα του λέοντος κατευθύνεται στην ουσία σε μια πανσπερμία μικρών και μεγάλων δημοσίων έργων, στις μεταφορές, στο περιβάλλον (αποχετεύσεις, ύδρευση, διάθεση απορριμμάτων) και ελάχιστα χρήματα (217 εκατομμύρια) στην υγεία. Επίσης από τα 2.131 εκ ευρώ που αναφέρθηκαν παραπάνω, αναλυτικότερα, η ενέργεια απορροφά 695 εκ ευρώ, η έρευνα και τεχνολογία μόνο 371 εκ. ευρώ και η επιχειρηματικότητα μόνο 924 εκ. ευρώ.

Κατά πόσο θα υλοποιηθούν ή όχι τα προαναφερθέντα 181 έργα προτεραιότητας είναι ένα δεύτερο ερώτημα που τίθεται εύλογα κατά τον κ. Μάρδα καθώς ως παράδειγμα ανέφερε ότι σε ένα έργο πνοής του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με θέμα τη "Μελέτη για τη μείωση των διοικητικών βαρών και του κόστους σε πέντε τομείς". Το έργο προκηρύχθηκε πριν 2 περίπου χρόνια και σήμερα βρίσκεται στη φάση ελέγχου των πιστοποιητικών των διαγωνιζομένων, λόγω διαφωνίας ανάμεσα στην αρμόδια Γενική Γραμματέα και την επιτροπή αξιολόγησης του έργου.

Ο κ. Μάρδας σημείωσε ακόμη ένα παράδειγμα. Όπως είπε η υπογραφή και μόνο της σύμβασης με θέμα το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προμηθειών του υπουργείου Ανάπτυξης χρειάστηκε 15 μήνες (Αύγουστος του 2010, έγκριση του διαγωνισμού εκ μέρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου) όταν το εν λόγω έργο από το σημείο εκκίνησής του το 2011 έως την υπογραφή της σύμβασης (Νοέμβριος 2011) χρειάστηκε 10 ολόκληρα χρόνια. 



express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ