Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ : ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ - " Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6,5% στο τουριστικό πακέτο "

Υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στο 6,5% στο συνολικό τουριστικό πακέτο τάσσεται ο υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης αφού, όπως λέει στο Capital.gr, «είναι μια πρόταση που πρέπει να απασχολήσει την όποια κυβέρνηση και να εξεταστεί ενδελεχώς για τα κέρδη και τις ζημίες που μπορεί να επιφέρει στην ελληνική οικονομία.
 




 Η αίσθηση που έχω είναι ότι η εφαρμογή αυτής της πρότασης θα είχε μόνο κέρδη για την εθνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση θα έκανε το τουριστικό μας προϊόν πιο ανταγωνιστικό».

Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των αφίξεων φέτος, παρά τη μεγάλη κάμψη που παρατηρείται προς το παρόν στις κρατήσεις από Γερμανία και Αγγλία. Όπως λέει, «ο τουρισμός μας θα πάει καλά, όπως πήγε και τη χρονιά που πέρασε. Δεν χρειάζεται γκρίνια, μεμψιμοιρία και απαισιοδοξία επειδή αντιμετωπίζουμε προβλήματα σε ορισμένες χώρες. Πρέπει να βλέπουμε μπροστά και να κρατάμε το τιμόνι για όλο το καράβι. Χρειάζεται δουλειά και χαμόγελο».

«Σας βεβαιώνω ότι θα πάμε το ίδιο καλά όπως την περσινή χρονιά και αν στρωθούμε στη δουλειά θα πάμε και καλύτερα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Αν έχουμε προβλήματα σε ορισμένες αγορές οφείλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις και ταυτοχρόνως να ενισχύουμε άλλες πηγές προέλευσης τουριστών για να καλύψουμε πιθανές απώλειες. Είναι λογικό να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στη Γερμανία. Για πρώτη φορά ‘κατορθώσαμε’ το ‘ακατόρθωτο’. Ο Γερμανός σήμερα δεν ανησυχεί για την ασφάλεια και τις πιθανές απεργίες. Το πρόβλημα είναι βλακώδεις ενέργειες όπως το κάψιμο των γερμανικών σημαιών από ‘τσάμπα πατριώτες’ που δεν καταλαβαίνουν ότι καίγοντας τις γερμανικές σημαίες, καίνε και την ελληνική οικονομία. Ο Γερμανός που είδε στην τηλεόραση δεκάδες φορές την εικόνα με Έλληνες να καίνε τη σημαία του, άρχισε να πιστεύει ότι δεν τον θέλουμε στην Ελλάδα. Άρχισε να πιστεύει ότι είναι ‘εχθρός’. Αυτό λοιπόν είναι τεράστιο θέμα και χρειάζεται δουλειά για να ανατραπεί. ‘Αφού δεν με θέλουν γιατί να πάω’, αναρωτιέται ο Γερμανός οικογενειάρχης. Ας πάω κάπου όπου θα είμαι καλοδεχούμενος. Αυτήν την αντίληψη χρειάζεται να την αλλάξουμε τώρα με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε βάθος και χαίρομαι γιατί αποφασίστηκε η διάθεση χρημάτων ώστε να συμβάλλουν και εξειδικευμένοι επαγγελματίες στο δύσκολο αυτό έργο».

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις που δέχονται οι ξενοδόχοι, για μεγάλες μειώσεις στις τιμές, της τάξης του 20% και 25%, ο κ. Νικητιάδης σημειώνει πως οι τιμές στην Ελλάδα είναι ήδη παρά πολύ καλές για το τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Και υπογραμμίζει: «Οι ξενοδόχοι δέχονται πιέσεις γιατί πολλοί έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπήρχε για την Ελλάδα με τα ασταμάτητα αρνητικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για άτακτη χρεοκοπία. Πιστεύω ότι με τα μηνύματα που έστειλε η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, με την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI και με τα επώδυνα αλλά αναγκαία μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, οι πιέσεις θα υποχωρήσουν και οι τιμές θα καθοριστούν τελικώς από το νόμο της προσφοράς και ζήτησης».

Παράλληλα αποδίδει καρπούς η δουλειά που έχει γίνει στις αναπτυσσόμενες αγορές, και η αύξηση των Ρώσων και των Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια φθάνει το 160%, εκτιμά ο κ. Νικητιάδης, καθώς και ότι η άνοδος τόσο από τις αναπτυσσόμενες όσο και τις παραδοσιακές αγορές θα συνεχιστεί και φέτος.

Καθοριστικό ρόλο βέβαια θα «παίξει» και η απλοποίηση των διαδικασιών για τη χορήγηση βίζας. Και αυτό επειδή η μεγάλη αύξηση που καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες αγορές προέρχεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, χάρη στη συνεργασία με νέα visa centers που είχε ως αποτέλεσμα η χορήγηση της βίζας να πραγματοποιείται ευκολότερα, ταχύτερα και με λιγότερο κόστος. Όπως λέει ο κ. Νικητιάδης, «η Πολιτεία είναι διατεθειμένη να ενθαρρύνει τη συνεργασία με visa centers σε όποια μέρη υπάρχει η απαιτούμενη ζήτηση και πληρούνται οι προϋποθέσεις καθώς δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό κράτος, ενώ η λειτουργία τους βοηθά να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που προκαλούνται από την εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν. Στη Ρωσία εξετάζουμε την προοπτική, οι μεγάλοι tour operators να λειτουργούν αν έχουν τις προϋποθέσεις δικά τους visa centers».

Όμως χρειάζεται δράση και στον τομέα των αερομεταφορών, αφού «η έλλειψη στρατηγικής αποτελεί τεράστιο σφάλμα το οποίο πληρώνουμε διαρκώς και το οποίο μπορεί να το πληρώσουμε πολύ ακριβά στο μέλλον. Για μένα, πρέπει πάση θυσία να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των εθνικών αερομεταφορέων», λέει ο κ. Νικητιάδης και αναφέρεται στις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, μέσω των οποίων «μπορούμε να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί στα 400 εκατομμύρια επιβατών που διακινούν στην Ευρώπη ετησίως».


capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ