Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΡΟΔΟΣ : Το ΡΟΔΟ ΚΟΚΚΙΝΟ για το πρωτόκολλο Συναντίληψης και Συνεργασίας του Δήμου Ρόδου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Επικροτούμε την ανανέωση και διεύρυνση του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου".



 

"Εκτιμούμε ότι αυτή η συνεργασία και προσφορά του πνευματικού δυναμικού του Πανεπιστημίου της πόλης μας μπορεί να ενδυναμώσει τη σχέση της κοινωνίας μας με την γνώση, εισάγοντας ποιοτικές προεκτάσεις στην αναβάθμιση της ζωής, της εργασίας και της επιχειρηματικότητας στην πόλη μας.

Είμαστε στη διάθεση σας για την επιτυχία του εγχειρήματος και καταθέτουμε ορισμένες προτάσεις για να πλαισιωθεί κοινωνικά αυτή η πρωτοβουλία και να οδηγήσει σε μονιμότερη ανάπτυξη δημοτικών πρωτοβουλιών για υψηλού επιπέδου προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους κατοίκους του νησιωτικού μας Δήμου.

Θεωρούμε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές θα πρέπει να λειτουργήσουν ως υπόβαθρο για την ενίσχυση και ενθάρρυνση των κατοίκων της Ρόδου -ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους- σε κάθε σημείο του νησιού ώστε να αναλάβουν δυναμικές πρωτοβουλίες επιχειρηματικής και πολιτιστικής δράσης με συνεργατικό πνεύμα και σεβασμό στο περιβάλλον και στην πολύ-πολιτισμική παράδοση του τόπου μας.

Με αυτές τις σκέψεις το «Ρόδο Κόκκινο» καταθέτει ένα αρχικό σύνολο προτάσεων που θα πρέπει να συγχρονίζονται για να έχει η κάθε επιμέρους πρωτοβουλία το μέγιστο αποτέλεσμα.

- Για όλες τις εκδηλώσεις να εξασφαλίζει ο Δήμος την διάχυση της πληροφορίας σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ηλικίες και πολιτισμικές κοινότητες, καθώς και τη δυνατότητα πρόσβασης από όλα τα γεωγραφικά σημεία του νησιού. Αυτό σημαίνει επεξεργασία σχεδίου στοχευμένης πληροφόρησης και δικτύου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης.

- Να συντονίσει ο Δήμος τις υπάρχουσες κρατικές και αυτοδιοικητικές δομές που παρέχουν επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου να σχεδιαστεί η καλύτερη και πιο μαζική αξιοποίησή τους. Αυτό σημαίνει καταγραφή και ενημέρωση για τα υπάρχοντα προγράμματα και θεματική διεύρυνση μετά από διερεύνηση των αναγκών αλλά και των ενδιαφερόντων των πολιτών.

- Να διερευνηθεί η δυνατότητα μετεξέλιξης των Ανοιχτών Διαλέξεων που πραγματοποιούνται από κοινού με το Πανεπιστήμιο Αιγαίο σε «ελεύθερα πανεπιστημιακά μαθήματα» σε θεματικούς κύκλους κοινού ενδιαφέροντος. Αντίστοιχες πρακτικές γίνονται σε πολλές πόλεις της χώρας μας και της Ευρώπης, όπου με πρωτοβουλίες του τύπου «ανοιχτών ή λαϊκών πανεπιστημίων» διοργανώνονται κύκλοι διαλέξεων - μαθημάτων και χορηγούνται σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έργω κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων Δωδεκανήσου, στέρησε από δεκάδες συντοπίτες μας την ευκαιρία της πρόσβασης στη Δια Βίου Μάθηση και το γεγονός αυτό αποτελεί έναν επιπλέον σοβαρό λόγο για να προβούμε στην ίδρυση και λειτουργία μιας δομής όπως το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο.

- Προτείνουμε την δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, Δήμου και Πανεπιστημίου, που θα προχωρήσει στην έρευνα της τοπικής κοινωνίας και στην εκπόνηση μελετών και δράσεων σε θέματα απασχόλησης, περιβάλλοντος, Λαογραφικής και ιστορικής τεκμηρίωσης τη Ρόδο, συγκέντρωση και οργάνωση διάφορων αρχείων κ.α.
Θεωρούμε πως με την αρχική αυτή δέσμη προτάσεων θα μπορούν όχι μόνο να παρακολουθούν αλλά και να δημιουργούν θεματικά σεμινάρια όλοι οι δημότες και οι κάτοικοι της Ρόδου που επιζητούν την πρόσβαση στην γνώση μέσα από τη διαρκή εκπαίδευση, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγέλματος, γνώσεων ή απόστασης του τόπου κατοικίας τους από το κέντρο της πόλης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ