ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κοινοποιήθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσία του Δημοσίου ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το Γκολφ Αφάντου ανήλθαν σε επτά. Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν τόσοι πολλοί ενδιαφερόμενοι όταν ξεπουλιέται ένα από τα καλύτερα φιλέτα της χώρας μας σε τιμή ευκαιρίας με δώρο και την παραλία από άκρο εις άκρο.
Είναι φυσιολογικό το διεθνές κεφάλαιο αφού πρώτα οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία και τα εργασιακά δικαιώματα στο μεσαίωνα να έρχεται σήμερα να δρέψει τους κόπους του σε βάρος του Ελληνικού λαού.
Το Γκολφ Αφάντου είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Ρόδου που η αδιαφορία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το καταδίκασαν σε απαξίωση για να έρθουν σήμερα σε συνεργασία να το ξεπουλήσουν. Μια τέτοια εξέλιξη θα στερήσει από τους πολίτες μια πολύτιμη πηγή εσόδων για πραγματική ανάπτυξη του τόπου και όχι της τσέπης κάποιων επιτήδειων.
Η αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου είναι επιβεβλημένη, όχι με όρους αποικιοκρατίας αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος. Η αξιοποίηση πρέπει να γίνει με σεβασμό σε βασικές αρχές όπως είναι:
η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος,
η δημιουργία αντίστοιχων με τη σπουδαιότητα του έργου, θέσεων εργασίας,
η ανάπτυξη της περιοχής και του νησιού με όρους αειφορίας , βιωσιμότητας και ήπιων μορφών επέμβασης
Η αξιοποίηση- ανάδειξη των υφιστάμενων αθλητικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ,
η προστασία του περιβάλλοντος και η στροφή του τουριστικού μας προϊόντος σε εναλλακτικές - ποιοτικές μορφές τουρισμού.
Η διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σ’ όλο το μήκος της παραλίας με ταυτόχρονη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υφιστάμενης παραλιακής οδού και την ανάπλαση – αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της έκτασης.
Αυτές οι αρχές δεν εξυπηρετούνται από τη σημερινή διαδικασία ξεπουλήματος που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζουμε:
Ενώ η έκταση των εγκαταστάσεων του Γκολφ Αφάντου είναι 450 στρέμματα, η διακήρυξη προβλέπει την εκποίηση συνολικά 1.858 στρεμμάτων, έκταση δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταλαμβάνει σήμερα το Γκολφ. Θεωρούμε ότι η επιπλέον έκταση δεν εξυπηρετεί το σκοπό της αξιοποίησης, αλλά ξεπουλιέται στα πλαίσια της συνολικότερης λογικής του ξεπουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας που ψηφίστηκε με το μεσοπρόθεσμο.
Στη διακήρυξη περιγράφεται η παραχώρηση κατά χρήση του αιγιαλού και της παραλίας της περιοχής σε μήκος 7 χλμ. Μια τέτοια παραχώρηση θα στερήσει από την περιοχή αλλά και το νησί της Ρόδου μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, μετατρέποντας την σε ιδιωτική παραλία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτή την εφιαλτική προοπτική.
Η διακήρυξη αναφέρει ότι «Ο Επιλεγείς επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει το Ακίνητο με όποιον τρόπο αυτός επιθυμεί κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια». Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να δώσει οποιεσδήποτε χρήσεις θέλει στο ακίνητο.
Επίσης στην διακήρυξη αναφέρεται ότι : «Ο επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει το Ακίνητο με όποιον τρόπο αυτός επιθυμεί κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, με την επιφύλαξη των περιορισμών και υποχρεώσεων που τίθενται από το νόμο, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, της εθνικής πολεοδομικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
Δηλαδή έντεχνα «παρακάμπτεται» και η ισονομία αλλά και αυτή καθ’ αυτή η έννοια του υγειούς ανταγωνισμού, αφού δημιουργούνται « ιδιαίτερα» και «ελαστικά» κριτήρια δόμησης και εκμετάλλευσης μόνο για την συγκεκριμένη επένδυση έξω και παρά τον οποιονδήποτε έλεγχο της πολιτείας και της κοινωνίας.
Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο πέραν της απόκρουσης οποιασδήποτε παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας να διασφαλιστούν όλες οι προσβάσεις προς την περιοχή και να διασφαλιστεί η ύπαρξη του υφιστάμενου δρόμου.
Πρέπει να επισημανθεί ότι στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου (Ν. 3986/2011) οι ιδιωτικές περιουσίες που τυχόν εξυπηρετούν την επένδυση απαλλοτριώνονται από το Δημόσιο προς όφελος του επενδυτή. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των αναφερθέντων εκτάσεων, σε περίπτωση που ο επενδυτής κρίνει ότι ένα ιδιωτικό ακίνητο εξυπηρετεί τους σκοπούς της επένδυσης του, αυτό απαλλοτριώνεται υποχρεωτικά. Το ίδιο ισχύει και για περιουσία του Δήμου.
Με τον τρόπο που προβλέπεται η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων, αφαιρείται το δικαίωμα διεκδίκησης από το Δήμο οποιωνδήποτε αντισταθμιστικών οφελών.
Η Σ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νότιας Δωδεκανήσου δεσμεύεται πολύ σύντομα να καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση της περιοχής με βάση τις αρχές που αναφέρονται παραπάνω.
Η Συντονιστική Επιτροπή
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νότιας Δωδεκανήσου
Δεν υπάρχουν σχόλια: