Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Το θέμα του κατοχικού δανείου έθεσε ο N. Χουντής στον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών

«Η Γερμανία και η Ελλάδα παραμένουν φίλοι και συνεργάτες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Χουντής, υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για Ευρωπαϊκά θέματα, Μίκαελ Ροθ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.
















Ο κ. Χουντής, αφού καλωσόρισε τον Γερμανό υφυπουργό, υπενθύμισε ότι ο κ. Ροθ έχει εκφρασθεί πολλές φορές φιλικά προς τη χώρα μας και υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στην περίοδο της λιτότητας και των μνημονίων στην οποία βρέθηκε η χώρα μας, οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας περνάνε μια δύσκολη φάση. Ανέφερε, επίσης, ότι «υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων, οι οποίες πιστεύουμε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν. Εμείς πιστεύουμε, και νομίζω ότι και ο κ. Ροθ το εξέφρασε, ότι η Γερμανία και η Ελλάδα παραμένουν φίλοι και συνεργάτες μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Εν συνεχεία, ο κ. Χουντής αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τόνισε ότι «συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της λιτότητας στη χώρα μας και στον λαό μας, που είναι τα θέματα της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και ταυτόχρονα να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής πολιτική συμφωνία, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη».

Μάλιστα, τόνισε ότι εκτιμά τις δηλώσεις του κ. Ροθ, τις δηλώσεις της Γερμανίας, τις δηλώσεις των αρχηγών των κρατών χθες, ότι σ' αυτή την προσπάθεια, σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του ελληνικού λαού, πρέπει να γίνει σεβαστό το δημοκρατικό μήνυμα που έδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Επαναλαμβάνω ότι η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα σημαντικό βήμα, διότι δίνει την κατεύθυνση ώστε οι συνομιλίες να διεξαχθούν σεβόμενες, από τη μία μεριά το μήνυμα των εκλογών, τη δημοκρατία στην Ελλάδα και από την άλλη, πρέπει να γίνουν σεβαστές αρχές και κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο κ. Χουντής.

Όπως είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, «είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση που θα είναι επωφελής για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη, που πρέπει να ξεπεράσει προβλήματα που απασχολούν και άλλες χώρες, για το μέλλον και για τις νέες γενιές των Ευρωπαίων πολιτών».

Καταλήγοντας, ο κ. Χουντής σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά θέματα και τομείς όπου μπορούν να αναπτυχθούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις και ευελπιστώ ότι θα έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες». Μάλιστα, τόνισε ότι «θα έχουμε το περιθώριο να κάνουμε ουσιαστική συζήτηση, δηλώνοντας για άλλη μία φορά την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών και να διευρύνουμε το πεδίο της συνεργασίας. Υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνατότητες προς αμοιβαίο όφελος και των Γερμανών και των Ελλήνων πολιτών».

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ