Αγαπητοί συνάδελφοι, το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία σημαντικών διεθνών εξελίξεων. Πέρα από την τρέχουσα οικονομική κατάσταση διεθνώς, έχουμε την πραγματικά βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία, που δεν φαίνεται να έχει τέλος, ενώ οι εξελίξεις εκεί είναι απρόβλεπτες, με τραγικές συνέπειες για το λαό της Ιαπωνίας, αλλά βεβαίως και με επιπτώσεις που αντανακλούν πια ευρύτερα και στις διεθνείς εξελίξεις, στις οικονομίες διεθνώς, πιθανώς και σε περιβαλλοντικά θέματα ευρύτερης σημασίας.
"Τονίζω τη δική μας θέση. Όπως έχω πει, παίρνουμε πρωτοβουλίες γύρω από το θέμα των πυρηνικών εργοστασίων και την ανάγκη να υπάρξουν δοκιμές αντοχής σε όποια πυρηνικά εργοστάσια υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας, βεβαίως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό νομίζω ότι υιοθετείται πια και από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο παραμένει ένα από τα θέματα που μας ανησυχούν. Μας δικαιώνουν μεν, αλλά μας ανησυχούν.
Έχουμε τις εξελίξεις στην Λιβύη. Μίλησα γι' αυτές εκτενώς χθες, στη Βουλή. Επαναλαμβάνουμε και επαναλαμβάνω ότι, η προτεραιότητά μας, είναι μια ειρηνική λύση. Άρα, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώκουμε την ειρηνική επίλυση και την άμεση, και από τις δύο πλευρές, κατάπαυση του πυρός.
Αυτό όμως σημαίνει την αποδοχή και από τον Καντάφι των όρων του ΟΗΕ, για να υπάρξει προστασία του πληθυσμού και να δρομολογηθούν οι δημοκρατικές εξελίξεις, ώστε να μπορεί να αποφασίσει ο λαός της Λιβύης ελεύθερα και κυρίαρχα για το μέλλον του.
Αύριο, έχουμε μια κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου.
Αν όλα πάνε καλά αύριο, αυτά θα επιβεβαιωθούν και θα επισημοποιηθούν οι αποφάσεις, που ήταν θετικές για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι οι αγορές έχουν πάντα και τις ακραίες τους αντιδράσεις, ακόμη και σε καλές ειδήσεις. Αλλά αυτό είναι νομίζω ένα μάθημα, για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις αγορές γενικότερα.
Αυτό που ήθελα επίσης να τονίσω είναι ότι, η πρωτοβουλία μας για τη φορολογία «Tobin», δηλαδή τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, είναι μια πρωτοβουλία που κερδίζει έδαφος και υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Θυμίζω την αφετηρία μας, το σημείο μηδέν. Το λέω, γιατί πολλές φορές, επειδή βλέπουμε τις εντάσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν, και εκ των πραγμάτων, βεβαίως, ο καθένας κοιτάζει προς την Κυβέρνηση, δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε.
Η αφετηρία της προσπάθειας, ήταν μια χώρα «παρ’ ολίγον χρεοκοπημένη», που σίγουρα, είχε να αντιμετωπίσει και τη χρεοκοπία θεσμών και αξιών. Είχε κυριαρχήσει απόλυτος κυνισμός στην ίδια την κοινωνία για τις δυνατότητες της χώρας μας, και αυτό είναι που καλούμαστε να αντιστρέψουμε, με πράξεις, με έργο, με τη στάση μας, προκειμένου να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Μια πρόσφατη μελέτη που είδα, επειδή μιλάμε για τα οικονομικά της χώρας - δεν ξέρω κατά πόσον η μελέτη αυτή περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες στατιστικές έρευνες που χρειάζονται - καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα σημαντικό μέρος του μισθού ενός μισθωτού, χάνεται από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του κράτους. Από το κόστος να βρει ανθρώπους να τον βοηθήσουν, από το χρόνο που χάνει, από το κόστος που έχει στη δουλειά του, την οποία πολλές φορές αναγκάζεται να εγκαταλείψει, όλα αυτά μαζί, δημιουργούν ένα κράτος πολύ «βαρύ» για τον πολίτη.
Και η απλοποίηση είναι κάτι που δεν κοστίζει, δεν έχει οικονομικό κόστος, το αντίθετο, είναι νομίζω πρώτη μας προτεραιότητα να δούμε πώς θα βοηθήσουμε σε αυτό τον τομέα. Πρέπει το κάθε Υπουργείο να δει πώς θα βοηθήσει τον πολίτη, ώστε να είναι απλές οι διαδικασίες, με διαφάνεια και με σεβασμό στην ανθρωπιά, αν θέλετε, για κάθε πολίτη.
Μόνον έτσι θα φύγουμε από τη μιζέρια και θα πάμε στην αισιοδοξία. Μόνον έτσι θα φύγουμε από ένα κράτος που είναι βάρος και θα πάμε σε ένα κράτος-στήριγμα του πολίτη, ώστε να αισθανθεί, ότι πάει από τη μοναχικότητα της ατομικότητας, στη συλλογικότητα, από την ανομία, σε μια δίκαιη κοινωνία και, βεβαίως, σε ένα κράτος με αναπτυξιακό προσανατολισμό, που βοηθάει τη χώρα να παράγει και όχι μόνο να καταναλώνει", αναφέρονται μεταξύ άλλων στην εισήγηση του κ. Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο
Δεν υπάρχουν σχόλια: