Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ : Tο σχέδιο αξιοποίησης των τουριστικών ακινήτων

«Κλειδί» προκειμένου να καταστούν ελκυστικές για επενδύσεις οι δημόσιες εκτάσεις, τις οποίες διαχειρίζεται η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων και όχι μόνο αποτελεί το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων κατοικίας και ξενοδοχείων.



Η εμπειρία των τελευταίων ετών από τη προσπάθεια αξιοποίησης μεγάλων εκτάσεων ήταν απογοητευτική, είτε γιατί δεν υπήρχε ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον είτε γιατί δεν έφθαναν ποτέ σε ολοκλήρωση οι προκηρυχθέντες διαγωνισμοί. Υπό την πίεση άντλησης άμεσων εσόδων ως αποτέλεσμα της ικανοποίησης του σκέλους των αποκρατικοποιήσεων που αναφέρεται στο Μνημόνιο στην επόμενη πενταετία εξετάζεται η αλλαγή των μέχρι πρότινος όρων των διαγωνισμών.
Εφάπαξ ποσόΣτο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να δοθεί, πλέον, βαρύτητα στο εφάπαξ ποσό, το οποίο μπορεί να εισπραχθεί από τους αναδόχους των διαγωνισμών και όχι στα καθ’ έτος μισθώματα που ήταν το κύριο ζητούμενο σε παλαιότερους διαγωνισμούς. Παράλληλα, συζητείται η αύξηση του χρόνου παραχώρησης των ακινήτων τα οποία επιχειρείτο να εκμισθωθούν μέχρι πρότινος μεταξύ 40 έως 60 ετών. Για παράδειγμα στην Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων βάσει της σημερινής νομοθεσίας υπάρχει δυνατότητα χρονικής διάρκειας των εκμισθώσεων έως 86 έτη στα ακίνητα που βρίσκονται υπό τη διαχείρισή της. Σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί στο τουριστικό και οικονομικό επιτελείο για να εισπραχθεί υψηλό εφάπαξ τίμημα πρέπει να αυξηθεί η αξία της γης, την κυριότητα της οποίας θα διατηρεί το ελληνικό Δημόσιο. Και αυτό μπορεί να γίνει, αν ψηφισθεί το υπό διαμόρφωση Σχέδιο Νόμου, με το κίνητρο που θα δίνεται στους αναδόχους των διαγωνισμών στις υπό αξιοποίηση εκτάσεις να μπορούν να υλοποιήσουν συνδυασμένες επενδύσεις ξενοδοχείων και τουριστικής κατοικίας.
Σε πρώτη φάση η διοίκηση της ΕΤΑ έχει παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο λίστα τριών ακινήτων, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και να συνεισφέρουν στο σύνολο των εισπράξεων που υπολογίζονται από τις αποκρατικοποιήσεις ως υποχρέωση η οποία απορρέει από το Μνημόνιο. Πρόκειται για το Κτήμα Αλυκών στην Ανάβυσσο, έκταση που λειτουργεί το Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο, και έκταση που βρίσκεται το Ξενία και το κάμπινγκ Παλιουρίου στη Χαλκιδική. Για το Κτήμα Αλυκών και την έκταση του γκολφ Αφάντου αναμένεται απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που θα ακυρώνει παλαιότερους διαγωνισμούς που έτρεχαν για την μακροχρόνια εκμίσθωσή τους.
Το κτήμα Αλυκών Αναβύσσου έχει εμβαδό 959.977,14 τ.μ. χωρίς να υπολογίζονται τα τμήματα του αιγιαλού.
Στην έκταση επιτρέπεται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία να υλοποιηθούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, τουλάχιστον, 4 αστέρων, συνεδριακά κέντρα, κέντρο θαλασσοθεραπείας (Spa), αθλητικές εγκαταστάσεις, γκολφ και θεματικό πάρκο.
Η έκταση που λειτουργεί το Γκολφ Αφάντου Ρόδου φθάνει σε 1.300 στρέμματα. Το επενδυτικό πρόγραμμα που είχε ζητηθεί από τους επενδυτές στον τελευταίο διαγωνισμό περιελάμβανε την ανέγερση ξενοδοχείων τουλάχιστον 4 αστέρων, την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου γηπέδου γκολφ 18 οπών με τη δημιουργία συμπληρωματικά γηπέδου γκολφ 9 οπών. Επίσης, οι επιτρεπόμενες από τον νόμο χρήσεις αφορούν σε εγκαταστάσεις συνεδριακού κέντρου, κέντρου θαλασσοθεραπείας και αθλητικών εγκαταστάσεων. Στον νέο διαγωνισμό για την αξιοποίηση της έκτασης αναμένεται να περιλαμβάνεται και όμορη μικρότερη έκταση της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου.
Το Ξενία και Κάμπινγκ Παλιουρίου αναπτύσσεται σε έκταση, περίπου, 1.900 στρεμμάτων.
ΑπαλλοτριώσειςΠάντως, αγκάθι στον δρόμο της αξιοποίησης αποτελεί το γεγονός ότι απαλλοτριωθέντα οικόπεδα στις παραπάνω εκτάσεις επιστρέφουν με δικαστικές αποφάσεις στους πρώην ιδιοκτήτες τους.
Στη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων θα προστεθούν και άλλα ακίνητα της ΕΤΑ με την ίδια διαδικασία που θα γίνει και σε άλλους δημόσιους φορείς. Δηλαδή, με τις τράπεζες - συμβούλους που θα εντοπίσουν και θα εντάξουν τα ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.
Τα έσοδαΟι θεσμικές αλλαγές, η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών θα βοηθήσει την προσπάθεια αξιοποίησης των τουριστικών ακινήτων, αναφέρει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων κ. Δημήτρης Λάμπρου. Επίσης, σημειώνει ότι θα συμβάλουν στην αύξηση των προσδοκώμενων εσόδων από τη σχετική διαδικασία.
Υπό τις σημερινές συνθήκες οι προσδοκίες είναι περιορισμένες, αν ληφθεί υπόψη ότι από τη μίσθωση ενός ακινήτου-φιλέτου στην παραλιακή της Αττικής η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων αναμένει συνολικά έσοδα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία. Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων το 2009 από τη διαχείριση μισθωτικών συμβάσεων επί 135 τουριστικών της ακινήτων εισέπραξε το ποσό των 21,7 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ