Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - " Εντός του Οκτωβρίου η 6η δόση "

Την πεποίθηση ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης θα γίνει εγκαίρως μέσα στον Οκτώβριο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμιακών αναγκών.

 



Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, καθώς και ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για τους προϋπολογισμούς τους 2011 και του 2012, ενώ απομένουν κάποια συμπληρωματικά μέτρα για τους προϋπολογισμούς του 2013 και του 2014.

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα αποστείλει στην τρόικα επιστολή με τις πολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και ότι στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν την εκταμίευση της δόσης.

«Χρειάζεται υπερπροσπάθεια»

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη υπερπροσπάθειας ώστε να εκπληρώσει η χώρα τους στόχους που έχουν τεθεί.

«Πρέπει να κάνουμε μια υπερπροσπάθεια ώστε να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να περιορίσουμε δραστικά το πρωτογενές έλλειμμα μας το 2011, να πάρουμε τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2012, το 2012 να φτάσουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έτσι ώστε να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε έναν ενάρετο κύκλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θεσμικό ευαγγέλιο» οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά τα σενάρια για κούρεμα του χρέους κατά 50% και συνέστησε στα ελληνικά μέσα να αποφεύγουν την αναπαραγωγή σεναρίων επιβλαβών για τη χώρα.

Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της εφαρμογής των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, χαρακτηρίζοντάς τις ως «θεσμικό ευαγγέλιο».

Σχολιάζοντας τα περί ενδεχόμενης πτώχευσης ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται πτώχευση οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει γιατί θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία του ευρώ.

Ερωτηθείς για το PSI, αρκέστηκε να πει πως δεν μπορεί να δώσει δημόσια κανένα στοιχείο. «Τα στοιχεία τα γνωρίζω μόνο εγώ και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και η γνώση των στοιχείων αυτών μόνο από εμάς είναι ένας πολύ σημαντικός θώρακας για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας», σημείωσε για να επαναλάβει ότι βλέπει «αισιόδοξα και ενθαρρυντικά» σημάδια από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ο θώρακας για να αποφύγουμε την πραγματική κρίση, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε δραματικές εξελίξεις.

«Εφαρμόζουμε ένα εντυπωσιακά σκληρό πρόγραμμα»

Επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, ενώ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα εντυπωσιακά σκληρό και γρήγορο πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς και ότι τέθηκαν πολύ φιλόδοξοι στόχοι.

Τα μέτρα που παίρνουμε, είπε, είναι μέτρα που υποκαθιστούν άλλα τα οποία δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα και υπηρετούν την απολύτως αναγκαία περικοπή δαπανών.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη περικοπής της δημόσιας δαπάνης, επισημαίνοντας πως αυτή αφορά στο 90% μισθούς, συντάξεις και προνοιακά επιδόματα. Μόνο το 10% είναι η λειτουργική δαπάνη και αυτή έχει περικοπεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν σκληρότερα μέτρα, καθώς απομακρύνονται -κυρίως λόγω της ύφεσης- οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Ωστόσο, προειδοποίησε πως αν χάσουμε τον «πόλεμο» αυτό, η χώρα θα έχει πάει δεκαετίες πίσω.

Προτιμούμε να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος, αλλά να μας μείνει η ιστορική ικανοποίηση ότι η Ελλάδα θα έχει σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η χώρα είναι τώρα ανίσχυρη, αποδυναμωμένη διαπραγματευτικά, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ και είπε ότι σημασία έχει τώρα ότι η χώρα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της, την υπερηφάνεια και την τιμή της.

«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος»

Αναφερόμενος στο ειδικό τέλος για τα ακίνητα, επί του οποίου θα διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία στη Βουλή, υποστήριξε ότι αποτελεί ένα ασφάλιστρο κινδύνου για τις περιουσίες η αξία των ακινήτων είναι 1 τρισ. ευρώ, υπάρχει όμως και μεγάλο προϊόν παραοικονομίας και φοροδιαφυγής.

Εξέφρασε ακόμη την εμπιστοσύνη του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την πεποίθησή του ότι θα ψηφίσει το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος», υπογράμμισε.

Βολές κατά της αντιπολίτευσης

Ασκησε παράλληλα έντονη κριτική στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι αρκείται να ασκεί εύκολη κριτική, και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι χρειάζεται μια έντιμη και ειλικρινής συνεργασίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

ΛΑΟΣ: Με πολιτικούς όρους η 6η δόση

Την άποψη ότι η χώρα θα πάρει την 6η δόση, «όχι με οικονομικούς όρους, αλλά με πολιτικούς όρους» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης.

«Το ενδιαφέρον της Αμερικής αλλά και της Ρωσίας για την Ελλάδα, είναι αυτό που μας δίδει μια δίοδο προς το αύριο. Ας καταλάβουν κάποιοι ότι ο κόσμος αλλάζει, και ας προσαρμόσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας με τέτοιο τρόπο που να μπορέσουμε να εξυπηρετηθούμε τα μέγιστα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Υποστήριξε ακόμη ότι «ο κ. Βενιζέλος έστησε μια συνέντευξη για να εισακουσθεί στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Για να τους πείσει δηλαδή, οι βρυχηθμοί να μετατραπούν σε κακαρίσματα». 


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ