Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ : Στους ΧΥΤΑ καταλήγουν τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα

Τα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στη χώρα μας επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας την Τρίτη στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Οπως είπε χαρακτηριστικά, αν και σήμερα υλοποιείται ο διαχωρισμός και η χωριστή συλλογή των αποβλήτων, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, «μεγάλο μέρος από αυτά οδηγούνται από κοινού για ταφή στους χώρους ταφής των αστικών απορριμμάτων».



Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα όποια προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων υγειονομικών μονάδων εμφανίζονται ανά διαστήματα δεν οφείλονται στο θεσμικό πλαίσιο αλλά κυρίως στη μη εφαρμογή του». Εντούτοις, όπως ανέφερε, θα προχωρήσει άμεσα στην αντικατάσταση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ H.Π. 37591/2031/2003 ΦΕΚ 1419 Β) «Μέτρα και όροι για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες» ώστε να την προσαρμόσει στις νέες τεχνολογίες και την Οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα.


Η ετήσια παραγωγή επικίνδυνων αποβλήτων από τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων ανέρχεται σε περίπου 17.000 τόνους ετησίως. Εως σήμερα η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχει διαπιστώσει σοβαρές περιβαλλοντικές και υγειονομικές παραβάσεις (αποστείρωση, αποτέφρωση ή διασυνοριακή μεταφορά) σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων. Επίσης, έχει εντοπίσει σοβαρές ή και λιγότερο σοβαρές παραβάσεις σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες σε ότι αφορά στην αδειοδότηση και στη διαχείριση.

Ως σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 183.300 ευρώ.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος για τις υγειονομικές μονάδες:
- περιβαλλοντική άδεια (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων - ΑΕΠΟ) έχουν 29 μονάδες (μόλις 16%)


- άδεια διαχείρισης στερεών αποβλήτων είχαν 9 μονάδες


- άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων 14 μονάδες


- εσωτερικό κανονισμό διαχείρισης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων είχαν συνολικά 80 μονάδες.


«Η διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων πάσχει με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Όταν μόλις το 16% των δημόσιων νοσοκομείων έχει περιβαλλοντική άδεια, όταν αγνοείται που καταλήγουν χιλιάδες τόνοι νοσοκομειακών αποβλήτων αλλά και όταν διαπιστώνεται ότι ακόμη και αδειοδοτημένες ιδιωτικές εταιρείες για τη συλλογή των νοσοκομειακών αποβλήτων παραβιάζουν τη νομοθεσία, δεν μπορεί παρά να επιμείνουμε σε μία λύση», επεσήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κώστας Καρτάλης.


Μετά από πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο υπουργός Υγείας κ. Αν. Λοβέρδος ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση δεσμεύθηκε ότι στην αξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων θα περιλαμβάνεται και η ανταπόκριση τους στο ζήτημα της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αποπομπή διοικητών αν διαπιστώνονται παραλείψεις.

Αλλαγές στη νομοθεσία
Στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων θα προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ. Σε αυτόν, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μεταξύ άλλων θα προτείνεται:


- η διαχείριση των μη επικινδύνων αποβλήτων αστικού χαρακτήρα τα οποία προσομοιάζουν με τα οικιακά απορρίμματα καθώς και άλλων απόβλητων υγειονομικών μονάδων (όπως ραδιενεργά, μπαταρίες, έλαια κ.ά.) θα πραγματοποιείται σύμφωνα με την αντίστοιχη κείμενη νομοθεσία.


- η χρήση ενιαίου εντύπου αναγνώρισης κατά τη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων, η τήρηση μητρώου (θα αναφέρονται ποσότητες, κατηγορίες, χαρακτηριστικά, μέσα μεταφοράς κ.ά.), η υποχρέωση υποβολής ετήσιας έκθεσης παραγωγού και φορέων διαχείρισης


- οι φορείς διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες θα καταχωρούνται σε ειδικό μητρώο.


- η συλλογή των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων θα πραγματοποιείται από το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στο σημείο παραγωγής τους και τη στιγμή που παράγονται. Θα τοποθετούνται ξεχωριστά σε διακριτούς περιέκτες ανάλογα με την κατηγορία, στην οποία αυτά κατατάσσονται.


- όλα τα φαρμακεία καθίστανται σημεία συλλογής ληγμένων φαρμάκων τα οποία προέρχονται από την κατ' οίκον περίθαλψη ασθενών.


Επιπλέον, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων από υγειονομικές μονάδες, ο οποίος μόλις ολοκληρώθηκε, προβλέπεται η εγκατάσταση δύο νέων μονάδων αποτέφρωσης επικινδύνων αποβλήτων (μία στην Αττική, η οποία ήδη λειτουργεί), μια στη Βόρεια Ελλάδα και μια στη Δυτική Ελλάδα ώστε να εξυπηρετούνται όλες οι υγειονομικές μονάδες της χώρας και να τηρείται η αρχή της εγγύτητας. 


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ