Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Ψήφος - εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Με έναν απολογισμό έργου στη διάρκεια της συνολικής του πορείας στην πολιτική και με την έκκληση «να ξεφύγουμε από στενές κομματικές επιδιώξεις για το συμφέρον της πατρίδας» ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι κάνει ένα βήμα μπροστά, με την «ελπίδα» οι πράξεις του να συμβολίσουν μια διαφορετική κουλτούρα και προανήγγειλε ότι σήμερα θα μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας.




Η Βουλή τού έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης με 153 «ναι» (της κ. Κατσέλη περιλαμβανομένης, η οποία επανεντάχθηκε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ).

Οπως διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου, τόσο τα πρόσωπα που θα τη συνθέσουν όσο και ο επικεφαλής της αλλά και οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμά της θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας. Στόχος της κυβέρνησης αυτής θα είναι η υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών με «νηφαλιότητα», όπως είπε, και όχι υπό τη «φρενίτιδα της εκλογικής προσδοκίας». Διευκρίνισε πάντως πως μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα δρομολογηθούν πρόωρες εκλογές, τις οποίες στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε για τον ερχόμενο Φεβρουάριο. «Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά. Η αντιπαράθεση με το παρελθόν να έχει τέλος. Στην πολιτική μου ζωή έκανα πάντα ένα βήμα μπροστά. Να ξεφύγουμε από στενές κομματικές επιδιώξεις για το συμφέρον της πατρίδας. Εχουμε διαφορές, αλλά και συνείδηση για τις επιταγές της εποχής, τις προτεραιότητες της πατρίδας. Καθοριστικό βήμα έκανε η αντιπολίτευση με τη δέσμευση ότι θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου, εξηγώντας ότι επιδιώκει τη συναίνεση «γιατί οι αλλαγές είναι ιστορικές. Απαιτούν ανοχή και συμμετοχή των πολιτών. Οταν τα κόμματα απέχουν από τις ευθύνες τους, δίνουν το ηθικό δικαίωμα σε σημαντικό μέρος του λαού να απέχει. Ακόμη και από τα αυτονόητα, όπως η υποχρέωση να πληρώνονται οι φόροι. Όταν τα κόμματα συνεργάζονται, στέλνουν μήνυμα για το καλό της χώρας. Δεν αρκεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο άθλος χρειάζεται ευρύτατη στήριξη».

Στέλνοντας μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τις αγορές ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να έχουν πίστη στον ελληνικό λαό. Είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα. Κάναμε τιτάνια προσπάθεια και σταθήκαμε όρθιοι. Θα ξαναδώσουμε στη χώρα τη θέση που της αξίζει και μια προοπτική». Πρόσθεσε επίσης ότι «το G20 πρέπει να πει επιτέλους ναι: υπάρχουν οι αγορές, αλλά πρώτα απ'Α όλα υπάρχουν οι λαοί».

Θερμό χειροκρότημα εισέπραξε ο Γ. Παπανδρέου από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν μετά από έναν απολογισμό πολιτικών πρωτοβουλιών σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του τόνισε πως το έργο του δεν ήταν τυχοδιωκτισμός. «Ηταν απλή απόφαση να μη μείνω στα τετριμμένα. Να σπάω ταμπού, για το καλό του τόπου. Σπάμε κατεστημένες γραμμές και αντιπαραθέσεις. Κι αν δεν μείνω στην εξουσία, θα παραμείνω αντιεξουσιαστής».

Απαντώντας στην πρόταση Σαμαρά για μεταβατική κυβέρνηση και άμεση προσφυγή στις κάλπες, υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή όχι απλώς ισοδυναμούν με καταστροφή, αλλά δεν μπορούν να γίνουν για λόγους εθνικού συμφέροντος. Η 6η δόση θα ήταν στον αέρα. Ολη η συμφωνία του Οκτωβρίου και το πρόγραμμα των 130 δισ. θα ήταν στον αέρα. Οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους θα ήταν στον αέρα. Το ίδιο και η επόμενη δόση, που έχει ύψος 80 δισ. ευρώ. Θα έκλεινε και η Βουλή μέχρι να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην μπορούμε να ψηφίσουμε τη συμφωνία, αλλά ούτε να καταρτίσουμε προϋπολογισμό του 2012. Αν δεν γίνουν όλα αυτά τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα κερδίσουμε τη μείωση των τόκων κατά 5 δισ. ευρώ» είπε.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε τα βήματα που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, την οποία προανήγγειλε και η οποία, όπως είπε, «θα διαχειριστεί το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση του πλούτου του λαού και σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, τις αλλαγές στις τράπεζες και να οργανώσει προοπτική ανάπτυξης».

«Είναι η ώρα να συνεργαστούμε με καλή προαίρεση. Επιδίωξα στη ζωή μου να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας. Το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα.

Εφτασε η ώρα να κάνουμε νέα προσπάθεια. Σε βάση εμπιστοσύνης. Πέρα από την εξουσία υπάρχει η δημοκρατία. Παιχνίδια δεν παίζω. Το κόστος το πολιτικό το ανέλαβα. Η παράδοση της οικογένειάς μου δεν θα μου επέτρεπε τίποτα διαφορετικό».

Από το βήμα της Ολομέλειας η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι έχει «ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας για να πάρει τα αγριότερα μέτρα για να τσακίσει το λαϊκό κίνημα». «Τέρμα στον εκβιασμό ότι οι θυσίες γίνονται για την 6η δόση» τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης υποδέχτηκε θετικά την πρωτοβουλία Παπανδρέου για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, γιατί «το βάρος δεν μπορεί να το σηκώσει ένα κόμμα», τονίζοντας πάντως ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. «Χαίρομαι που έστω και την παραμονή της καταστροφής ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ανοίξει διαδικασίες. Ελπίζω να συνοδευτεί η απόφαση με τόλμη. Η χώρα χρειάζεται γερό πρωθυπουργό, όχι μαριονέτα. Για να αντιμετωπίσει την Ευρώπη, που προκλητικά έδειξε το πρόσωπό της. Να πάνε οι καλύτεροι, οι ικανότεροι, οι αποφασισμένοι», τόνισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι «να συνεχίσει τις ανάλγητες και αντικοινωνικές πολιτικές που προστάζουν οι δανειστές μας. Αυτοί που έχουν την οικονομική και πολιτική κηδεμονία της χώρας μας», σημειώνοντας ότι θα στερείται λαϊκής, δημοκρατικής νομιμοποίησης. «Οι συνταγές της λιτότητας θα διαλύσουν την ευρωζώνη. Μην αναπαράγετε εκβιασμούς. Δεν υπάρχει δυνατότητα αποπομπής από την ευρωζώνη. Αφήστε τις μεθοδεύσεις και προχωρήστε στην ψήφιση της απλής αναλογικής, ώστε οι συνεργασίες να προκύψουν στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων» τόνισε ο κ. Τσίπρας, ζητώντας εκλογές στις 4/12.

Εκλογές ζήτησε και ο Αντώνης Σαμαράς



Στη διάρκεια της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς με μια λακωνική δήλωση απέρριψε την πρόσκληση Παπανδρέου για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας δηλώνοντας: «Οι μάσκες έπεσαν. Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε το σύνολο της πρότασής μας. Οι ευθύνες που επωμίζεται είναι τεράστιες. Μόνη λύση οι εκλογές». 


express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ