Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Το σχέδιο Στρατούλη για το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Όχι απλώς στην κατάργηση της μνημονιακής νομοθεσίας για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, αλλά σε μια σειρά άλλων ριζικών αλλαγών θα προχωρήσει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης στον τομέα αρμοδιοτήτων του.





Ήδη ο κ. Στρατούλης έχει προχωρήσει σε μπαράζ επίσημων και... ανεπίσημων συναντήσεων με συνδικαλιστές ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να υπάρξει καλύτερος “τεχνικός” σχεδιασμός, αλλά και η καλύτερη δυνατή εφαρμογή των αλλαγών αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από στενούς συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού έρχεται αποφασιστική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στα Ταμεία, κατάργηση της διαθεσιμότητας, νέα οργανογράμματα, διοικητικές ενοποιήσεις ταμείων, επανασύσταση του ΟΕΕ – ΟΕΚ ακόμα και μονιμοποιήσεις των εργαζομένων σε συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Πιο αναλυτικά, θα υπάρξει:

- Κατάργηση των μνημονιακών νόμων 3863/2010, 4052/12 και 4093/12 για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό

Έτσι μπαίνει τέλος στην ανταποδοτικό σύστημα που θα ξεκινούσε να ισχύει στα ταμεία κύριας ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2015, τη ρήτρα μηδενικού ελλέιμματος στα επικουρικά ταμεία και στα ταμεία προνοίας, στις αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης κλπ.

- Αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία στα Διοικητικά συμβούλια των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ).

Οι συνδικαλιστές στους ΦΚΑ δεν θα έχουν λόγο μόνο για την “οργάνωση” και τη “λειτουργία” τους, αλλά και στις αποφάσεις τους.

- Κατάργηση της διαθεσιμότητας των εργαζομένων

Έτσι 558 “διαθέσιμοι” υπάλληλοι (100 εξ αυτών από το ΙΚΑ) που ήταν... έτοιμοι να απολυθούν, θα ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους.

- Διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων

Δεν θα προχωρήσει το οργανόγραμμα που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπ. Εργασίας σε συνεργασία με το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το οποίο προέβλεπε μείωση έως 50% των θέσεων προϊσταμένων. Ένα άλλο οργανόγραμμα “σύγχρονο” και “λειτουργικό” θα διαμορφωθεί.

- Διοικητικές ενοποιήσεις των ΦΚΑ ανάλογα με το είδος των παροχών τους προς τους ασφαλισμένους

Τα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κλπ.) θα μείνουν ως έχουν. Και τα τελευταία επικουρικά ταμεία θα ενταχθούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Ταμείο Προνοίας το οποίο θα δίδει εφάπαξ.

- Επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Το υπ. Εργασίας θα ανασυστήσει τον ΟΕΕ- ΟΕΚ οι οποίοι είχαν καταργηθεί το 2012 και είχαν ενσωματωθεί στον ΟΑΕΔ, αλλά εισπράττονταν εισφορές υπέρ αυτών

- Μονιμοποιήσεις των εργαζομένων στους ΦΚΑ με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ)

Στις προθέσεις του υπ. Εργασίας είναι η μετατροπή των συμβάσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) τις οποίες έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία σε μόνιμες συμβάσεις.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ